Pridružite nam se na Facebooku facebook twitter instagram
HUNS

Priopćenje za javnost - NK Osijek

Objavljeno   

Priopćenje za javnost - NK Osijek

Priopćenje za javnost,

ovom prilikom želimo obavijestiti javnost da nogometaši Osijeka nažalost već šest mjeseci nisu primili plaću. Zbog toga su u nedjelju na Kantridi, simbolično se zagrlivši pred početak utakmice, dostojanstveno ukazali na njihov životni problem. Njihov potez nije štrajk već dvominutni prosvjed jer da su htjeli štrajkati, ne bi ni odigrali utakmicu. Oni su jednostavno upozorili na činjenicu da su zadnju plaću primili za srpanj 2013. godine. Kao što smo i dosad upozoravali, najveći problem nogometaša uz neisplatu plaća su dugovanja prema državi koja nastaju iz obveze plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poreza. U slučaju nepravodobne uplate, država obračunava zatezne kamate. Po tko zna koji put, pitamo se, kako je moguće pravovremeno izvršavati obveze prema državi ako niste primili ono što vam je zajamčeno ugovorom. Iz tog razloga danas imamo 60 profesionalnih nogometaša kojima su blokirani računi.

U postupku predstečajne nagodbe nogometaši nisu u prvom redu naplate jer nisu radnici već samostalni djelatnici - obrtnici. Iako odnos između kluba i igrača ima sva obilježja radnog odnosa, zbog statusa samostalnog djelatnika, nogometaši nisu u prioritetnom redu naplate. Povodom toga smo kontaktirali stečajnu povjerenicu gospođu Sudarević i tražili da nam pojasni koji će status imati nogometaši u postupku predstečajne nagodbe. Dobili smo odgovor da će nogometaši biti stavljeni u prvi isplatni red, a da njihove tražbine ni na koji način neće biti umanjene. Podržavamo nogometaše NK Osijek u njihovom protestu jer su na civiliziran način ukazali na svoje probleme. Oni su rijetka svijetla točka NK Osijek. Uvjereni smo da bi oni, koji ih u ovom trenutku prozivaju zbog njihovog protesta, već odavno napustili NK Osijek da su zadnju plaću dobili za srpanj. Da ova podrška ne bi bila samo deklaratorna ponudili smo svim nogometašima NK Osijek financijsku pomoć u iznosu od 2 500 kuna te pravnu pomoć glede postupka naplate njihovih potraživanja. Novčanu pomoć su ponosno odbili jer žele živjeti od svog rada, no ona im i dalje stoji na raspolaganju. Koristimo ovu priliku da bismo poručili upravi kluba da je glavni cilj svega maksimalna mobilizacija u spašavanju NK Osijek.
Silno želimo da NK Osijek ne ode u stečaj jer znamo što se dogodilo s igračima NK Karlovac, NK Varaždin i NK Sesvete kad im je klub otišao u stečaj, svi su im okrenuli leđa, a njima su ostala dugovanja za porez i doprinose na novac koji nisu dobili.
Nogometaši Osijeka se danas crvene jer ih izbacuju iz stanova i zbog blokiranih računa, ali i dalje uredno ispunjavaju svoje obveze. Ako ste se jučer imalo crvenili zbog situacije u koju ste doveli nogometaše, nadamo se da ćete biti dostojanstveni kao i oni, da ćete prihvatiti odgovornost i poduzeti sve da sanirate nastalu štetu i da nećete vršiti pritisak na igrače. Želimo da javnost bude upoznata s cijelim postupkom predstečajne nagodbe, kako bi se izbjegle eventualne nepravilnosti i nove nepravde. UEFA želi jednak pravni okvir na cijelom svom teritoriju, iz tog razloga je potpisan Autonomni ugovor (Minimalni uvjeti za profesionalne nogometaše) te ga HNS treba implementirati do 15. travnja 2015. godine.
Što to znači za profesionalne nogometaše? To jamči nogometašima da im više neće biti blokirani računi u slučaju da im poslodavci ne isplaćuju plaće. Stoga tražimo od HNS-a da po hitnom postupku promijeni Pravilnik o statusu igrača i da odnos između klubova i igrača regulira kao radno-pravni, kako je i definirano u Sporazumu o minimalnim uvjetima, čime bi se spriječilo da nogometaši plaćaju poreze i doprinose na naknade koje nisu dobili. U protivnom ćemo vrlo brzo doći do brojke od 100 nogometaša koji imaju blokirane račune.

Hrvatska udruga "Nogometni sindikat"

 

14.02.2014. Izvor fotografije: Glas Slavonije

 

 

HUNS

HUNS.hr koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Slažem se