Pridružite nam se na Facebooku facebook twitter instagram
HUNS

FIFPro Division Europe - Generalna skupština u Ateni

Objavljeno   

FIFPro Division Europe - Generalna skupština u Ateni

FIFPro je dobio jednoglasnu potporu svih svojih europskih članica u traženju svih potrebnih sredstava u nastojanju da vrati osnovna prava igračima koja su otežana pogrešnim transfernim sustavom.
Svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPro) smatra da se ostalo bez druge alternative nakon što su predstavnici nogometnih sindikata koji su prošlog tjedna nazočili na Generalnoj skupštini FIFPro-a, divizija Europa, u Ateni, reagirali s čuđenjem na prijedlog izmjena FIFA-inih propisa u vezi transfera igrača iznesenih od strane ECA (Udruženje europskih klubova) i EPFL (Europska profesionalna nogometna liga).
Pregovori oko reforme sustava transfera došli su do zastoja nakon što su predstavnici klubova i liga odbili FIFPro-ove zahtjeve za zaštitu igrača koji nisu plaćeni na vrijeme ili su im ugovori nepravedno raskinuti.
Predsjednik FIFPro divizije Europa, Bobby Barnes rekao je: „Temeljno pravo igrača je da bude plaćen u skladu s uvjetima u njihovim ugovorima, tu nema pregovora. Ušli smo u pregovore u dobroj vjeri i predani smo s ciljem da pronađemo rješenje, koje mora biti uzajamno s obje strane.„
„Položaj iznesen od strane poslodavaca je neuravnotežen, uzet u obzir kao antagonistički. Ovaj sastanak ističe da je naše strpljenje za pronalaskom rješenja iscrpljeno i europske članice su ujedinjenje u uvjerenju da je još masovnija akcija neizbježna.„, zaključio je Barnes.
U Ateni, okupljanjem 29 nogometnih sindikata koji čine FIFPro diviziju Europa, jednoglasno je izglasan prestanak svih pregovora, dok središnja načela za zaštitu prava igrača po njihovom ugovoru ne budu prihvaćena od strane poslodavaca.
Glavni tajnik FIFPro-a Theo Van Seggelen je rekao: „Ono što su klubovi i liga predložili, stvorit će još veću neravnotežu između igrča i njihovih poslodavaca.„
„To je neodgovorno ponašanje od ECA i EPFL koji pokušavaju manipulirati situacijom koja im već uvelike pogoduje. Budući da nismo u mogućnosti uspostaviti pravnu ravnotežu bez obzira koliko je to razumno od strane FIFPro-a tokom cijelog procesa, onda dopustimo sudovima da odlučuju.„
Pregovori su suspendirani na neodređeno vrijeme. FIFPro je nastojao ispraviti jedan od najvećih problema u profesionalnom nogometu, što je nedostatak poštovanja od strane klubova za svoje ugovorne obveze prema igračima.
FIFPro je podnio četiri ključna prijedloga (navedena u nastavku) osmišljena kako bi se osigurala ugovorna stabilnost, koje ECA i EPFL nisu prihvatili u posljednjem krugu pregovora, koji su održani prošlog petka u sjedištu FIFA-e u Zürichu.


1. Igrač koji je neplaćen više od 30 dana, može izabrati raskid ugovora ako je klubu pisanim putem, dao najmanje 10 dana da mu isplati dugovanja.
2. Ako je ugovor raskinut od strane kluba bez opravdanog razloga ili zbog neplaćanja igrača, igrač će imati pravo biti financijski kompenziran plaćanjem ugovora od strane kluba.
3. Igrač će imati pravo pronaći klub bez ograničenja izvan bilo kojeg prijelaznog roka. 
4. Ove reforme odnose se na međunarodni i domaći nivo.

Glavna skupština FIFPro divizije Europa, nakon što su secirani problemi tijekom susreta u protekla dva dana u Ateni, odobrila je traženje svih dostupnih pravnih puteva, uključujući i pravne pritužbe Europskoj Komisiji.

HUNS

Fotogalerija

HUNS.hr koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice i omogućili vam bolje korisničko iskustvo. Više o kolačićima.

Slažem se