FIFPRO PODUPIRE OSNIVANJE NOVIH SINDIKATA I ORGANIZACIJA KOJE ŠTITE INTERESE PROFESIONALNIH NOGOMETAŠA U JUGOISTOČNOJ I JUŽNOJ EUROPI

Prošli vikend 6. i 7. rujna predstavnici 6 sindikata i organizacija koje štite interese profesionalnih nogometaša iz jugoistočne i južne Europe sastali su se s vodstvom FIFPro-a u Hoofdorpu, u Nizozemskoj na sastanku koji je organiziran samo za njih.

Glavni tajnik FIFPro- a Theo van Seggelen i član uprave Dejan Stefanović, inače predsjednik profesionalne organizacije slovenskih nogometaša, srdačno su dočekali predstavnike Hrvatske, Srbije, Češke, Armenije, Kazahstana i Malte. U ovom trenutku, organizacije profesionalnih nogometaša iz navedenih zemalja nisu članice FIFPro-a. Organizacija Srbije je trenutno u statusu kandidata za članstvo, organizacije Armenije i Kazahstana su u statusu promatrača, dok su organizacije Hrvatske, Češke i Malte tek nedavno osnovane.

Glavni cilj ovog sastanka bilo je upoznavanje ovih mladih organizacija sa samim FIFPro-om i s njegovim aktivnostima na svjetskoj razini, a posebno s načinom kako postati punopravnim članom FIFPro-a.

S druge strane, predstavnici su podnijeli izvješće o svom statusu u zemlji iz koje dolaze, o aktivnostima, uspjesima kao i o samom sustavu profesionalnog nogometa zemalja iz kojih dolaze.

„Razvoj organizacija profesionalnih nogometaša u jugoistočnoj i južnoj Europi je jedan od važnijih prioriteta FIFPro-a!“ – naglasio je van Seggelen. „Zadnjih godina imali smo priliku vidjeti da prava nogometaša iz jugoistočne i južne Europe nisu dovoljno poštivana. Možemo slobodno reći da je situacija alarmantna.“ – nastavio je. „Potrebna je puno bolja zaštita."

Van Seggelen je bio oduševljen sa svih 6 prezentacija. Naveo je kako su svih 6 organizacija pokazale ogroman napredak te je posebno istaknuo Hrvatsku, Srbiju i Češku koje su postigle velike rezultate, ali je dodao da veliki posao tek slijedi.

„Nacionalni savezi u zemljama jugoistočne i južne Europe moraju shvatiti da više neće moći zanemarivati prava igrača. Igrači su počeli shvaćati da se mogu i moraju početi organizirati, dok organizacije igrača danonoćno rade kako bi uspjele postići bolju zaštitu prava igrača. Divimo se njihovom napretku i hrabrosti. Nadamo se, odnosno inzistirat ćemo da nastave s dobrim radom.“- završio je van Seggelen.

Sljedeći predstavnici bili su nazočni sastanku:

  • Hrvatska: predsjednik i glavni tajnik HUNS-a Dario Šimić i Mario Jurić,
  • Češka: zamjenik predsjednika CAFC-a Marketa Haindlova i pravna savjetnica Lucie Hlavova,
  • Armenija: osnivači „Naš nogomet“ Levan Kipiani i Mikheil Kavelashvili,
  • Kazahstan: „Pro Football“ izvršni direktor Aigerim Sabralieva i odvjetnica Zhanna Yussupaliyeva,
  • Malta: „MFPA“, član izvršnog odbora Konrad Sultana,
  • Srbija: predsjednik „Nezavisnost“ Mirko Poledica

izvor: www.fifpro.org

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.