Prava sportaša u 2018. godini: “Prisilna služba“ pravila br. 40 Olimpijske povelje

Savezi kao što su FIFA, IOC ( Međunarodni olimpijski odbor), IAAF (Međunarodni atletski savez), NCAA (Nacionalno udruženje atletskih udruga) i drugi, generiraju milijune dolare za svoje saveze dok sportaši ne dobivaju ništa, ili jako malo.

 

100 članova Olimpijskog međunarodnog odbora putuje prvom klasom, odsjeda u najboljim hotelima, dobiva novac za prisustvovanje na Igrama te džeparac.

 

Nacionalni olimpijski odbor (NOC) dobiva više od 200.000 dolara, a više od 121 zaposlenika zarađuje više od 100.000 dolara.
 

11,237 sportaša se natjecalo u Riju 2016., a mnogi se moraju financirati samostalno jer jedina nagrada koju su dobili je besplatna odjeća koju moraju reklamirati u javnosti.

Stoga se sportaši smatraju “slugama” tih saveza i odbora s kojima su potpisali ugovor te se dogovorili da rade određeni broj mjeseci ili godina u zamjenu za prijevoz do mjesta održavanja olimpijskih igara, obuku, hranu i odjeću.

 

Mnoge udruge i savezi izgledaju kao karteli koji grabe profit uz pomoć pravila, poput pravila 40 ili pravila obnove NCAA-a koji sportaše zadržavaju u položaju “prisilne službe”.

 

Sadašnja se situacija može promatrati kao prilika savezima da se reformiraju i promijene kako bi se spriječilo daljnje iskorištavanje sportaša.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.