HUNS u medijima

Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" u Jutarnjem listu

Hrvatska udruga "Nogometni sindikat", na čijem su čelu predsjednik Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić, uspjela je ostvariti velike pomake u korist igrača. Sastanku koji je održan u utorak 29. listopada, uz čelnike sindikata nazočili su predstavnici HNS-a, UEFA-e, Udruge prvoligaša, Europskog udruženja klubova i Europskog udruženja profesionalnih liga. Dogovorene su brojne važne promjene u statusu hrvatskih igrača, među kojima su najvažnije:

1. Klub neće smjeti poslati igrača na posudbu ako se igrač s tim ne složi.

2. Klub više neće moći kažnjavati igrače zbog izgubljenih utakmica i loše igre. To konkretno znači da igrači mogu biti kažnjeni neisplatom premija, ali ne više oduzimanjem plaća ili rata iz ugovora.

3. Dogovorena je nezavisna arbitraža, što znači da HUNS predlaže listu od tri arbitražna suca i HNS predlaže listu od tri arbitražna suca. Predsjednika suda bira tih šest sudaca među sobom. Odluka Arbitražnog suda bit će konačna i nema daljnjih postupaka. To znači da neće više moći ponoviti slučaj Ivana Krstanovića koji se zbog duga od 450.000 eura još uvijek sudi s NK Zagreb.

4. Igrač koji je potpisao profesionalni ugovor ima pravo trenirati s momčadi u isto vrijeme, na istome mjestu i po istom programu, što znači da klub više neće smjeti diskriminirati igrača na razne načine. Neće više biti treniranja s drugom momčadi (Leko, Pokrivač i Tonel u Dinamu), odvojeno od treniranja prve momčadi ili trčanja (igrači Hajduka po Marjanu) u ranim jutarnjim satima.

5. Mijenja se status igrača. Više neće biti samostalni obrtnici, nego će morati imati ugovor o radu. Klub će morati plaćati igračima doprinose, poreze, mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Nakon tri mjeseca neisplaćenih plaća igrač može jednostrano raskinuti ugovor s klubom!

http://www.jutarnji.hr/nova-pravila-u-hnl-u-nema-vise-izbacivanja-iz-momcadi-i-kazni-zbog-lose-igre/1136929/

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.