Intervju s glavnim tajnikom Hrvatske udruge "Nogometni sindikat" i uspješnim studentom VERN-a

Kada je 2010. godine osnovana Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“, naš kolega Mario Jurić, student 3. godine preddiplomskog studija ekonomije i poduzetništva bio je jedan od trojice njezinih osnivača. Koji su ciljevi Udruge, zašto se uključio u njezino osnivanje te koliko je za nogometaše važno obrazovanje i kakva je „veza u liniji“ poduzetništvo-nogomet, Mario nam je otkrio u kratkom razgovoru.

1. Zašto ste se uključili u osnivanje nogometnog sindikata?

Jednostavno, HUNS je osnovan zato što se to činilo prijeko potrebnim, kao posljedica osluškivanja potreba i stanja u hrvatskom nogometu. Nakon svog boravka u SAD-u uvidio sam kako bi stvari trebale funkcionirati. Iako sam prvo pomislio da Amerikanci, kako često mislimo, ponovno pretjeruju, zapravo i nije normalno da nekim nogometašima redovito kasne plaće, da ih se zakida za njihova prava i tome slično. To je pak potrebno promatrati iz konteksta koji je javnosti manje poznat, a to je da su nogometaši u sustavu slobodne djelatnosti. Dakle, oni moraju svaki mjesec državi podmiriti svoje obveze za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez i prirez itd., čime dolazimo do začaranog kruga pa se nogometašima nerijetko prijeti ovrhama nad imovinom jer ih država ne štiti. Upravo zbog statusa samostalne djelatnosti imamo 59 igrača kojima je blokirana imovina.

Nogometaše se u javnosti gleda kroz prizmu Modrića i Mandžukića, a manje je poznato da tek 2 % nogometaša ostvari profesionalnu karijeru, a uspjesi poput Lukinog ili Marijevog mjere se u promilima.

Ciljevi Udruge stoga su: prelazak nogometaša iz samostalne djelatnosti na ugovore o radu do travnja 2015., do 2018. imati u članstvu barem 50 nogometaša koji studiraju, do 2016. izmjena pravilnika koji nisu u skladu s pravilnicima FIFA-e te potpisivanje kolektivnog ugovora za nogometaše do 2018. godine.

2. Znatan dio nogometaša završi u poduzetničkim vodama. Koliko su poduzetničke inicijative zastupljene među vašim članovima?

Rekao bih prije kako se dosta nogometaša pokušava baviti poduzetništvom, a većina njih ostaje u nogometu kao treneri. Međutim, ne mogu ni svi biti treneri. Malo se nogometaša nakon sportske karijere odlučuje za nastavak školovanja i upravo je to prostor gdje mi kao udruga možemo učiniti najveće pomake.

3. Budući da većina nogometaša radi profesionalne karijere žrtvuje svoje obrazovanje, biste li im ipak sugerirali da tijekom svog odrastanja nastave s obrazovanjem ili se kasnije „vrate“ u studentske klupe?

Kako bismo dobili precizan uvid u stanje u hrvatskim nogometnim klubovima, napravili smo istraživanje. Rezultati anketa bili su poražavajući. Na prste ruku mogli smo nabrojati igrače koji imaju fakultetsko obrazovanje. Nerijetki su oni koji nemaju ni srednjoškolsko. Iz tog razloga smo preko naše krovne organizacije FIFPro-a omogućili svim profesionalnim sportašima besplatno online studiranje sportskog menadžmenta u Danskoj. Prve godine smo imali četiri nogometaša koji su upisali studij u Danskoj, a ove ih godine imamo još četiri.

Na osobnom primjeru, znam koliko mi je obrazovanje pomoglo. Po završetku nogometne karijere upisao sam VERN i ponosan sam što sam dio te priče. Napredovao sam u svakom pogledu, a jednostavno VERN me učinio konkurentnijim. I to je jedan od razloga zašto držim da je školovanje jako važno jer znanje je nešto što ne možeš izgubiti jednim nesmotrenim startom protivničkog igrača. Nogometašima i njihovim roditeljima savjetujemo da im obrazovanje mora biti na prvom mjestu. Naša je udruga osnovana prije tri godine i pred nama je dug put, a obrazovanje je samo jedan od prioritetnih ciljeva. Nadam se da ćemo do 2018. imati 50 nogometaša članova koji studiraju.

4. Možete li nam otkriti koji su vaši planovi za budućnost, u poslu i obrazovanju?

Sport mi je puno dao i osjećam dužnost vratiti mu barem jedan dio toga što sam dobio. Svjestan sam kako ne mogu mijenjati ništa dok ne promijenim sebe. Zato se svakim danom trudim i učim biti bolji, a nadam se da će i sport imati koristi od toga. Na tom tragu je i moj završni diplomski rad na VERN-u.

(razgovarao: Matej Kalem)
Izvor: www.vern.hr
Izvor fotografije: www.vern.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.