FIFPro izdao upozorenje svim nogometašima na sve veću pojavu lažnih agenata

FIFPro je izdao upozorenje svim profesionalnim nogometašima da budu vrlo oprezni kad ih kontaktiraju agenti koji rade za nogometne klubove, međunarodne agencije, tvrtke ili sami za sebe, a u stvarnosti se radi o prijevari kojom pokušavaju prevariti igrače.
U posljednjih nekoliko tjedana, FIFPro je dobio informacije o raznim igračima koji su bili na meti varanja. Svi slučajevi imaju puno sličnosti i jedan zajednički cilj: IZMAMITI NOVAC OD IGRAČA.

PRAKSA

Igraču je pristupila osoba koja tvrdi da je agent. Pristup igraču također se može ostvariti putem Facebooka ili drugih društvenih mreža. Lažni agent igraču navodi da je u kontaktu s inozemnim klubom koji je vrlo zainteresiran za potpisivanje ugovora. Lažni agent pokazuje igraču primjerice dokument s kontakt podacima kluba, logotipom kluba, ponudom ugovora i sl. Ponuda se čini primamljivom, dokument izgleda valjan i vjerodostojan, ali je krivotvoren.
Lažni agenti obično kontaktiraju igrače u završnoj fazi prijelaznog roka za transfere, koji daje igračima malo vremena da zatraže pravni savjet ili da temeljito pogledaju ponudu. Osim toga, igrači imaju tendenciju da očajnički žele potpisati ugovor kada se približava krajnji rok prijelaznog roka za transfere .
Prije potpisivanja ugovora ili putovanja do kluba za daljnje razgovore i pregovore, lažni agent traži od igrača da mu se plate putni troškovi, radna dozvola, administrativni troškovi, porezi ili drugi "obvezni" troškovi. Zbog kratkog roka, igrač mora uplatiti novac što je brže moguće na bankovni račun. Lažni agent obećaje da će igrač dobiti potrebne dokumente čim novac bude uplaćen.
No, nakon što je novac prebačen, ništa se ne događa. Lažni agent će ili potpuno nestati ili održavati kontakt i pitati igrača za još više novca zbog "nepredviđenih dodatnih troškova".

ZAKLJUČAK

• Lažni zastupnik/agent nije pravi agent, ne radi u ime kluba ili međunarodne agencije.
• Ne postoji stvarna ponuda iz bilo kojeg kluba

FIFPRO POZIVA IGRAČE DA PODIJELE SLIJEDEĆE SAVJETE:

• Ako ste kontaktirani od nekoga koga ne poznajete, tvrdeći da je on/ona agent ili netko sličan, budite vrlo oprezni. Pokušajte dobiti što je moguće više podataka/informacija ili kontaktirajte Vaš nogometni sindikat. Nogometni sindikat ima iskustva u rješavanju ove prakse te će vam pomoći.
• Nikada ne uplaćujte novac! Ako je klub stvarno zainteresiran za Vas, klub će voditi brigu o svim početnim troškovima. Klub također mora platiti radnu dozvolu, a vi trebate potpisan ugovor da biste zatražili radnu dozvolu.

FIFPro

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.