Javna tribina u Splitu na Visokoj školi za sportski menadžment ASPIRA

Javna tribina pod nazivom "Budućnost hrvatskog nogometa: profesionalizam ili amaterizam" održana je 14.12.2011. u Visokoj školi Aspira. Gosti tribine bili su: predsjednik udruge "Nogometni sindikat" Dario Šimić, predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Paško Viđak, nogometni trener Stanko Poklepović, tajnik Nogometnog sindikata Mario Jurić, bivši hrvatski nogometni reprezentativac Igor Štimac te mnogi drugi sadašnji i bivši nogometaši poput Tomislava Ercega, Hrvoja Vejića i drugih. Jedan od zaključaka tribine je i taj da klubove trebaju voditi školovani sportski menadžeri.

S obzirom na trenutnu situaciju u hrvatskom nogometu, nije trebao dodatni razlog za organiziranje ove tribine. Liga u kojoj samo šest klubova izvršava svoje profesionalne dužnosti (plaćanje igrača, podmirivanje općih troškova kluba za opstanak u prvoj ligi) podigla je veliku medijsku prašinu. Igrači štrajkaju, uprave klubova su nezadovoljne jer ne mogu pronaći sredstva za isplatu igrača te općenito vlada veliko nezadovoljstvo unutar saveza. Krajnje je vrijeme da se nešto pokrene - zaključci su gostiju tribine.

Između ostalog, Igor Štimac otkrio je da se nikada više neće kandidirati za predsjednika HNS-a. Paško Viđak je ukazao na nesrazmjer u financiranju regionalne uprave i naveo primjer u kojem grad Zagreb za Zagrebački nogometni savez izdvaja oko 15 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija svega 30 tisuća kuna. Dario Šimić je samim svojim pojavljivanjem i odgovorima na medijske upite dao naslutiti da bi se upravo on mogao kandidirati za predsjednika HNS-a.

"Sport bi morao imati pozitivni efekt na sve, a ne da petorica u vrhu imaju materijalne koristi od toga." - dodao je Šimić.

"Sport nije više samo igra i zabava, važan je i menadžment." -naglasio je Stanko Poklepović.

"Ljudi koji ne mogu pribaviti novac za plaće nogometaša moraju otići iz klubova. Koji je njihov interes? Da se promoviraju osobno. Mi smo kao nogomet došli u situaciju da smo ljubomorni na hokej. Ako je moguće od hokeja u Hrvatskoj napraviti priču, onda to mnogo lakše može biti za nogomet." - kazao je Mario Jurić.

- Treba imati profesionalne menadžere, a ne ljude koji će kucati od vrata do vrata i vjerovati da moraju dobiti novac jer se klub kojeg predstavljaju zove Hajduk. To više ne prolazi. Ali mi smo navikli povlačiti župane, političare za ruku sa daj kunu... E sad to ne prolazi. - rekao je Štimac.

Bilo kako bilo, hrvatski nogomet definitivno treba veliku promjenu jer ipak živimo u zemlji koja je oduvijek imala vrhunske sportaše. Dajmo da nogomet od nas živi i da mi živimo za nogomet. Proud to be Croat!

Katarina Banić

Izvor vijesti: aspira.hr

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.