Prateći tijek novca: Slučaj Cristiana Ronalda

Prateći tijek novca: Slučaj Cristiana Ronalda

Tko je koliko novaca zaradio od transfera Cristiana Ronalda i što nam on govori o neuspjehu sustava transfera kao zaštite profesionalne nogometne industrije, bavio se FIFPro u opsežnoj studiji.
FIFPro je kombiniranjem i uspoređivanjem financijskih podataka iz različitih izvora, pokazao da je mehanizam solidarnosti (preraspodjela prihoda) ili domino efekt unutar nogometne piramide, donekle mit.
Ovaj primjer pokazuje neospornu realnost, da naknade od transfera cirkuliraju samo u maloj grupi elitnih klubova, agenata i trećih lica.
Manchester United dobio je 94 milijuna eura od transfera Cristiana Ronalda u Real Madrid 2009. godine – osam puta više nego što je lisabonski Sporting zaradio šest godina ranije.
Ostali korisnici, uključujući investicijski fond koji je kupio dio prava od transfera iz Sportinga u 2002. godine i Banco “Santander”, koja je u 2009. godini odobrila kredit Real Madridu za otplatu na više od šest godina, zaradili su puno više.
Ronaldov prvi amaterski klub, Andorinha, dobio je simboličan poklon od 2 kompleta sportske opreme i 20 lopti, dok je njegov drugi klub Nacional dobio 22 500 eura kao odštetu. Financijske transakcije koje se procjenjuju na 22,1 milijun eura otišle su investitorima, agentima i bankama.
FIFPro je u ovoj ediciji koristio financijske izvještaje Real Madrida i Sportinga, zatim provizije agenta i vlasništva plaćanja treće strane. Također, FIFPro je koristio izvještaj s internetske stranice UEFA-e i intervju s bivšim predsjednikom Andorinhaom Rui Santosom. Procjene plaćanja solidarnosti zasnovani su na pravilima FIFA-e.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.