Sebastian Ariosa

Donosimo Vam priču o igraču Sebastianu Ariosi, urugvajskom igraču koji je obolio od raka zbog čega ga je njegov klub Olimpia (Paragvaj) suspendirao i prestao mu isplaćivati plaće. 

Paragvajski nogometni klub Olimpia propustio je rok od 30 dana postavljen od Arbitražnog suda za sport (CAS) za plaćanjem više od 700 000 $ odštete na ime Sebastiana Ariosae, urugvajskog igrača koji je suspendiran dok se liječio od raka.
Klub Olimpia prestao je plaćati Ariosine plaće u listopadu 2012. te su suspendirali njegov ugovor u prosincu 2013. godine dok je bio na kemoterapijama. 29.7.2015. CAS je naredio klubu da plati za učinjenu štetu povrede ugovora i za "moralnu štetu".
Paragvajski klub sad nastoji smanjiti iznos navodeći ozbiljne financijske probleme. U isto vrijeme, bivši predsjednik Olimpie Manuel Nogues Zubizarreta rekao je da je Ariosa bio nezahvalan te da bi "trebao biti sretan da je živ" umjesto da se žali da ne prima novac koji mu duguju.
Ariosa se oporavio od raka i sada igra u Urugvaju za Defensor Sporting.
Neisplata plaća je ponavljajući problem u profesionalnom nogometu, čak i nakon presude od strane FIFA Komore za rješavanje sporova i CAS-a.
To može dovesti do ogromnih problema za igrača i njegovu obitelj jer nije svaki igrač milijunaš. Većina igrača ima prosječne plaće i račune koje moraju platiti, baš kao i svaki prosječan radnik.
To je jedan od glavnih razloga koji su doveli do FIFPro-ove odluke da uloži žalbu protiv FIFA-inih transfernih pravila ispred Europske komisije, prema riječima glavnog tajnika FIFPro-a Thea Van Seggelena.
"Olimpija je jasan primjer svega onoga što je pogrešno u nogometu" - rekao je Van Seggelen. "Prema FIFPro-u je očito: Ako klubovi ne poštuju propise i ako odbijaju raditi u skladu s glavnim načelom profesionalnog nogometa, onda ne zaslužuju mjesto u profesionalnom nogometu.
Postoji mnogo više igrača kao što je Ariosa. Sada je na upravnim tijelima u svijetu, na međunarodnoj i na nacionalnoj razini, da kreiraju učinkovite mjere koje će u potpunosti garantirati da će klub poštivati ugovor koji je potpisao s igračem".

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.