Predstavnici HUNS-a u Bruxellesu

U ponedjeljak je održana tribina FIFPro-a (Svjetskog udruženja profesionalnih nogometaša) u Bruxellesu pri Europskoj komisiji na kojoj su sudjelovali predstavnici HUNS-a, predsjednik Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić.

Predsjednik HUNS-a Dario Šimić upozorio je na kršenje ljudskih prava igrača u Hrvatskoj, Češkoj, Sloveniji i Slovačkoj, gdje se igrače prisiljava napadima da potpišu nove ugovore ili ih se prisiljava da sami treniraju. Uz to, zahtijeva i od parlamentaraca da upoznaju kolege s ovim problemima te primjene EU zakone koji će izjednačiti nogometaše s ostalim radnicima.

Predsjednik HUNS-a Dario Šimić: „Nogometaši u Hrvatskoj su zaposleni kao obrtnici, što znači da su dužni plaćati zdravstveno i mirovinsko osiguranje, čak i u slučaju kad ne dobivaju plaću. U slučaju da ne podmire svoja dugovanja na vrijeme, porezne vlasti će naplatiti kamatu na njihov dug. Na kraju je postavio pitanje članovima europskog parlamenta: "Želite li da Vaše dijete igra u takvom klubu i zaslužuje li takvo okruženje manje pažnje od Vas – europskih institucija?“

Nakon što su predočeni rezultati prošlogodišnjih transfera, članovi Europskog parlamenta složili su se da se novac mora distribuirati na pošteniji i ravnopravniji način.

Kompenzacija za treniranje mladih igrača iznosi samo 0,5% od ukupnih 4.2 milijarde $ od transfera igrača za prošlu godinu.
U rujnu 2015. FIFPro je zbog ovakvih drastičnih pokazatelja nepravilnosti u sistemu transfera i distribucije novca uputio Europskoj komisiji pritužbu. Nastavno na to, Europska komisija je zatražila očitovanje FIFA-e o cijelom slučaju.

Richard Corbett (Engleska): “Tržište iz godine u godinu raste u svakom smislu i potrebna je temeljita analiza koliko je pošteno i transparentno, odnosno, radi li za opći interes nogometa. 
Santiago Fisas (Španjolska): „Sistem transfera podsjeća na 19. stoljeće, nevjerojatno je da danas postoji industrija u kojoj se na tržištu ljudi kupuju i prodaju.“

Glavni tajnik FIFpro-a, Theo Van Seggelen, istaknuo je kako naknada za transfer, koja kruži samo među elitnim klubovima i nekoliko zastupnika igrača, služi isključivo za njihovo bogaćenje dok se "mrvice" podijele ostalim klubovima. Dodao je da ta manjina uopće ne želi modernizirati sustav koji postoji od 2001. godine.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.