Održana prva ženska nogometna konferencija

Prva ikad konferencija o ženskom nogometu za zemlje članice FIFPro-a trajala je od 6. do 8. kolovoza 2017. godine. Konferencija je započela dana kada se u Nizozemskoj, kao zemlji domaćinu, igralo finale #WEURO2017, UEFA europskog prvenstva za žene. Upravo je toga dana Nizozemska u finalu pobijedila Dansku rezultatom 4-2 i tako po prvi puta u povijesti postala europskim prvakom.

Dvije ključne okosnice ove konferencije bile su:

1. Na koji način nogometni sindikati mogu djelovati kako bi bolje privukli, organizirali i podržali profesionalne nogometašice?

2. Što sudionici u ženskom nogometu mogu učiniti kako bi stvorili mogućnosti i preduvjete za stabilan rad profesionalnih nogometašica?

Posljednih nekoliko godina, kako u svijetu, tako i kod nas mnogo stvari se želi promijeniti i poboljšati u stanju ženskog nogometa, kao i u statusu nogometašica. Upravo je iz tog razloga u Hrvatskoj prošle godine provedeno i svjetsko istraživanje o uvjetima rada u ženskom nogometu u kojoj su sudjelovale igračice 1. HNLŽ, a iste te godine po prvi puta su djevojke imale privilegiju glasati za svoje kolegice, World11 najboljih nogometašica svijeta. 

Preliminarni rezultati ovog istraživanja predstavljeni su upravo na ovoj konferenciji, dok će službeni rezultati biti predstavljeni krajem ove godine. Sve teme usmjerene su isključivo na poboljšanje statusa nogometašica i profesionalizaciju ženskog nogometa.

Također, bitno je napomenuti kako brojne državne lige navode da imaju profesionalne nogometašice, ali se tu nikako ne može govoriti o profesionalizmu, već isključivo o amaterskim igračicama jer većina njih ne dobiva plaćeno za svoje igranje ili čak moraju platiti da bi igrale. 

Kroz brojna predavanja i radionice, predstavnici sindikata dobili su mogućnost vidjeti i razmijeniti međusobna iskustva i korisne informacije s drugim članicama, vidjeti na koji način "pomaknuti stvari s mrtve točke" i kako što bolje svladati izazove koji su pred nama. Nadamo se da ćemo udruženim snagama uspjeti osigurati ženskom nogometu mjesto koje mu i pripada. 

 

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.