FIFA i FIFPro potpisali ugovor

FIFA i FIFPro su zaključili šestogodišnji ugovor o suradnji za jačanje odnosa između dviju organizacija i poboljšanje upravljanja profesionalnim nogometom širom svijeta. Osim toga, postignut je sporazum između FIFA-e, FIFPro-a, Europskog udruženja klubova i Svjetskog foruma liga pod okriljem FIFA-inog novoosnovanog Odbora za interesne grupe, koji uključuje konfederacije, udruge članice i profesionalne nogometne dionike.

Nova će pravila pojednostaviti rješavanja sporova između igrača i klubova, osobito za odluke u slučajevima kašnjenja isplate primanja. Promjene će također uvesti novu odredbu kako bi se izbjeglo zlostavljanje bilo koje strane, kao što je primjer prisile igrača da treniraju sami i izdvojeni od ostatka momčadi. Ovaj sporazum zaključen je nakon 18 mjeseci pregovora između FIFA-e i ostalih ključnih dionika nogometa. 

Sustav transfera igrača bit će dodatno poboljšan budući da je FIFA-in Odbor za sudionike u nogometu odlučio uspostaviti radnu skupinu za proučavanje i provođenje šireg nadzora sustava transfera. Zajedničke inicijative uključuju nastavak razvoja licenciranja klubova, osnivanje nacionalnih komora za rješavanje sporova i istraživanje minimalnih zahtjeva ugovora sa svim zainteresiranim stranama na globalnoj razini. 

Stavljen je naglasak i na zdravlje i sigurnost igrača, posebno u odnosu na međunarodni kalendar utakmica o čemu se još dodatno razgovarati sa svim zainteresiranim stranama.

Nadalje, FIFA i FIFPro posvećeni su poštivanju međunarodno priznatih ljudskih prava, uključujući i one koji se odnose na profesionalni nogomet, ali i prema promicanju jednakosti i interesa igračica, razvoju profesionalnog ženskog nogometa i općenito žena u nogometu.

Kao posljedica ovih obveza i implementacije sklopljenog sporazuma, FIFPro će povući prigovor protiv FIFA-e koji je podnesen Europskoj komisiji u rujnu 2015. godine.

 

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.