Predsjednik Josipović primio čelnike Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predsjednika Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“ Darija Šimića i glavnog tajnika Marija Jurića, koji su ga upoznali s djelovanjem prvog hrvatskog sindikata nogometaša te mu iznijeli probleme s kojima se nogometaši susreću.

Prema podacima ovog sindikata tek pet od dvanaest klubova HNL-a redovno isplaćuje plaće igračima, a prosjek kašnjenja plaća je 6 mjeseci. Važno je istaknuti da nogometaši kao samostalni djelatnici – obrtnici, s klubovima potpisuju ugovor o profesionalnom igranju i dužni su sami podmirivati obaveze prema državi. U slučaju nepodmirivanja obaveza prema državi, njima se, kao i ostalim građanima, blokiraju računi što ih ostavlja bez sredstava za život.

Stoga je jedan od ciljeva sindikata senzibilizirati javnost za probleme s kojima se nogometaši u hrvatskoj nogometnoj ligi susreću, posebno imajući u vidu značaj koji nogomet ima u našoj zemlji, a koji često prelazi isključivo sportske okvire. Na kraju susreta, predsjednik „Nogometnog sindikata“ Dario Šimić istaknuo je potrebu da arbitražni sudovi budu neovisni u donošenju odluka te je istaknuo da je sklopljen ugovor između UEFA-e i FIFpro-a, svjetskog sindikata nogometaša čiji je odnedavni član i „Nogometni sindikat“, koji propisuje minimalne uvjete ugovora između igrača i klubova.
„Želimo da se i u Hrvatskoj implementira jednaki pravni okvir i povratak na radno-pravni status.“, zaključio je Dario Šimić.

Izvor: Ured predsjednika RH

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.