ZDRAVLJE I DOBROBIT IGRAČA MORAJU BITI NAŠ PRIORITET

Jučer je i službeno završila dvodnevna Generalna skupština (Europska divizija) u Novom Sadu, a između brojnih važnih tema o kojima se raspravljalo, glavne su bili prijedlozi o promjeni Međunarodnog kalendara utakmica i sustavu transfera igrača. Ispred hrvatskog sindikata Skupštini su nazočili predsjednik Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić. Bitno je naglasiti da su sve europske članice FIFPro-a aktivno razmatrale sve načine na koje će pomoći igračima da se što bolje pripreme za tzv. drugu karijeru i kako im omogućiti siguran način kojim bi prijavili pristup i/ili pokušaj namještanja utakmica. 

FIFPro nije slučajno odabrao Srbiju kao mjesto održavanja Generalne skupštine. Nogometni sindikat Nezavisnost u Srbiji radi u uistinu možemo kazati izazovnim uvjetima, a koji podrazumijevaju da u prosjeku godišnje igrači podnesu pedesetak žalbi koje su isključivo vezane za neisplatu njihovih primanja od strane klubova. 

Tijekom Skupštine, FIFPro-ove članice, nogometni sindikati razmatrali su FIFA-ine planove vezane za nove turnire za klubove i reprezentacije te načine na koji bi takav promijenjeni raspored mogao utjecati na igru profesionalnih nogometaša u različitim europskim zemljama. FIFPro je stoga u pregovorima s FIFA-om, ligama i klupskim organizacijama kada je riječ je predloženim turnirima. Također, anketirano je više od 600 nogometaša i reprezentativaca koji su iznijeli svoje stavove o trenutnom FIFA-inom kalendaru utakmica, a FIFPro istovremeno proučava i znanstvene dokaze o količini vremena koje igrači trebaju između utakmica. 

Predstavljen je i projekt pod nazivom "Mind the Gap", a koji financira Europska unija na čelu s FIFPro-om. Projekt bi trebao što bolje pripremiti i osposobiti igrače za prijelazno razdoblje između završetka profesionalne karijere i započinjanja tzv. druge karijere. 

"Naši članovi zaslužuju biti zastupljeni na najvišoj razini, a mi ćemo nastaviti činiti sve što možemo kako bismo poboljšali njihove uvjete za igranje, rad i život kao nogometaša", zaključio je Jonas Baer-Hoffmann, novoizabrani glavni tajnik FIFPro europske divizije. 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.