Oni koji su čitali prošli broj Nogometaša (travanj) mogli su primijetiti i tekst o reprezentaciji sljedećeg naslova: HRVATSKA SAMO SLOŽNA MOŽE POSTIĆI USPJEH U RUSIJI!
Tri mjeseca kasnije, s velikom srećom, može se samo korigirati taj naslov u: HRVATSKA JE BILA SLOŽNA I POSTIGLA VELIČANSTVEN USPJEH U RUSIJI! Pišemo ovaj uvodnik tjedan dana nakon završetka dosad najbolje organiziranog Svjetskog prvenstva. Rusija je bila fantastičan domaćin, organizacijski, ali i gostoprimstvom, čime ne samo da je omogućila sjajnu atmosferu za vrijeme turnira. Rusija je tako učinila veliki iskorak prema svijetu i promijenila percepcije, pogotovo one nastale na predrasudama, o sebi u maksimalno pozitivnom kontekstu. Pored toga Rusija je na nogometnom planu, kao reprezentacija, učinila nemjerljivo više od onog što su očekivali i najveći, a vrlo rijetki optimisti prije SP-a. Domaća reprezentacija došla je među 8 najboljih na turniru, a položila je oružje tek nakon izvođenja kaznenih udaraca, i to protiv najugodnijeg iznenađenja Rusije 2018., Hrvatske! 
Svi vjerojatno sve znate o fantastičnom pohodu Vatrenih pod kormilom Zlatka Dalića. O tome je ispričano priča za tomove knjiga, o tome će se u Hrvatskoj pričati u tomovima i idućih nekoliko desetljeća. S pravom! Na terenu su Vatreni u prvoj fazi turnira, po grupama, pokazali ponajbolji nogomet na SP-u. Oduševili su kritiku, struku i kako je to već bilo prije dvije godine na EURO-u u Francuskoj, pored svih pohvala postojala je jedna zadrška – može li Hrvatska napokon zadržati kontinuitet ili će se opet tijekom turnira ispuhati. Hrvatska nije igrala spektakularno kao primjerice u grupi protiv Argentine, no uz veliku borbenost, epsku srčanost i malo sreće, pored tehničkih vrlina, pored genijalnog redatelja igre Luke Modrića, reprezentacija je došla do finala. I tamo je, koje li sudbine, odigrala najuvjerljiviju partiju druge faze, ali je poražen od moćne, prije svega fizički i taktički, Francuske. Doći u finale za jednu stvarnost kakva je Hrvatska, to je pravo 
ČUDO. No, dogodilo se. Generacija koju su mnogi prozivali da je imala kvalitetu da nadmaši brončane, ali da nema muške atribute da to iskoriste, u Rusiji je imala i te kakve „atribute“. I ne samo da je ponovila 98.’ nego ju je po svim kriterijima nadmašila! Po rezultatu (srebro), po dobitniku Zlatne lopte (Modrić), po popularnosti (većina svijeta navijala za Vatrene) i po još jednom ČUDU, a to je općenacionalni doček u Hrvatskoj. Nestvarne scene iz Zagreba, uz gotovo 600 tisuća ljudi na ulicama te opći trans u ostalim gradovima gdje su Vatreni dolazili u svoje matične sredine, nešto je najljepše što su igrači, ali i Hrvatska mogli doživjeti! Za igrače je to bilo zlatnog sjaja i točno je kad se kaže da naslov prvaka svijeta ne bi ništa donio više od onog što je u fešti i sreći cijelog naroda donijela titula viceprvaka.
Složna u muci, izuzetnog zajedništva u pohodu do finala, stopljena kao jedno u proslavi. Kad je Hrvatska takva, pokazao je nogomet, nema prepreke koje ona ne može preskočiti…
Nogometaš se bavi Rusijom 2018., ali i podsjeća na još jedno odlično izdanje Trofeja Nogometaš. Zaokružena je tako prošla klupska sezona i svečano najavljena reprezentativna priča u Rusiji, naposljetku povijesnog epiloga! U tom ozračju najavljujemo i novu sezonu Prve HNL, natjecanja koje se sada može podičiti da je, sa svim svojim ograničenjima i slabostima, iznjedrilo igrače koji su sposobni postati finalisti Svjetskog prvenstva. Nadajmo se da će i nacionalnoj ligi to biti veliki motiv da se izdigne od raznih folklornih mentaliteta te organizacijski i etički podigne na više razine. U takvom je ritmu prošao još jedan uspješan i svrsishodan HUNS-ov  Kamp za igrače bez ugovora. Uz redovne rubrike koje prate širok spektar aktivnosti Nogometnog sindikata, bavimo se i temama financijskog savjetovanja igrača te blagodati mentalnog treninga, najavljujemo glasanje za World 11, momčad godine za FIFA&FIFPro The Best te s velikim ponosom najavljujemo HUNS-ovu akciju nabavke specijalnog UZV uređaja za preventivne preglede srca svih nogometaša. I nogometašica naravno, kojima i ovaj put posvećujemo dužnu pažnju.

https://www.huns.hr/upload/Nogometas14_web.pdf

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.