Jednoga dana, za 15 do 20 godina, kažu iskusniji ljudi, postat ćemo svjesni dosega 2018. godine! Sve ono što se u njoj dogodilo kad je nogomet u pitanju, i što se još događa, spada u okvir najljepšeg od svih snova. Poveznica svih tih dosega je jedan jako veliki nogometaš, kojem se svijet naklonio (i) u Londonu, na FIFAinoj gala svečanosti proglašenja najboljih pojedinaca sezone 2017./18.

Činjenica da je to Hrvat je zapravo onaj šlag na raskošnoj torti koju je reprezentacija Hrvatske umijesila u povijesnom pohodu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tamo je specijalna komisija FIFA-e za najboljeg igrača turnira proglasila Luku Modriću. Nedugo kasnije UEFA je istog genijalca nogometa proglasila najboljih igračem Europe, da bi se priča zaključila FIFA-inom nagradom The Best, najboljem igraču svijeta!

Za sezonu, praktično godinu (prosinac 2017.), koja je startala naslovom svjetskog klupskog kupa i Zlatnom loptom, Luka Modrić ispisao je priču života. U svibnju je osvojio 4. Ligu prvaka, ujedno i treću uzastopno s Real Madridom te ušao u legendu elitnog natjecanja i najelitnijeg svjetskog kluba. Onda je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji poveo Hrvatsku u boj za mjesto u povijesti Vatrenih, barem na razini uzora im iz 1998., odnosno bronce u Francuskoj. Ne da su izjednačili taj doseg nego su ga i premašili, Vatreni su postali viceprvaci svijeta. Zbog svega što je značio, kako u Realu tako i Hrvatskoj, treneri, igrači, novinari, navijači iz cijelog svijeta, proglasili su ga najboljim!

Dok pišemo o tome stvari djeluju previše lagane koliko god su riječi grandiozne. Upravo zato će odmak vremena dati pravu dimenziju dosegu, kako momčadskom, tako i Modriću, koji će biti ravan zlatnim i praktično nezamislivim doživljajima za „malu Hrvatsku“. Nogomet kao i život ide dalje. Postruska era odaje težinu oporavku od slavljeničkog mamurluka. Krenula su i klupska natjecanja, a već je prva faza u HNL-u odala dvije bistre tendencije. Prva da su obnovljeni travnjaci od strane gradova i HNS-a u Puli, Zaprešiću, Zagrebu (Kranjčevića, Maksimir) i Koprivnici, doprinijeli kvalitetnijoj igri, ali i doživljaju prvenstvenih utakmica. Druga je da je Dinamo vratio status uvjerljivog lidera te se u ovoj sezoni teško prepoznaje ikoji ozbiljniji konkurent za prvo mjesto. Međitim, ono što je donijelo veliku novost i pogotovo sreću navijačkom puku Modrih, to je, zasada, trend izvrsne i natjecateljski plodne igre u Europi. Momčad Nenada Bjelice uistinu je blizu da zaključi jednu višedesetljetnu negativnu tradiciju da ispadne iz Euro kupova još u jeseni.

Bavimo se i negativnim trendom povećanja stranih igrača u HNL-u te posljedično kontinuiranim smanjivanjem baze igrača koji mogu biti pozvani pod reprezentativni stijeg. U sličnom tonu tematiziramo velike rizike kojima se izlažu najveći talenti HNL-a kada (pre)rano odlaze u inozemne klubove. Nažalost, huliganski ispadi su opet u centru pažnje.

HUNS-ova protokolarna agenda je prepuna, kao i obično, a ovaj put ističemo projekt nabavke aparata za UZV srca, poželjne posljedice Kampa za igrače bez ugovora, prisutnost na The Bestu u Londonu, najava seminara o psihičkom zdravlju igrača i još mnogo toga.
 

Časopis br. 15 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.