Priopćenje za medije vezano za slučaj Muzafera Ejupija


U Zagrebu, 27. rujna 2019. godine

S obzirom na događaj koji se dogodio u srijedu, 25. rujna 2019. u Koprivnici, a povezan je s Muzaferom Ejupijem, igračem NK Slaven Belupo i članom Nogometnog sindikata, ovom prilikom prvenstveno želimo iskazati žaljenje radi navedenog događaja koji je za posljedicu imao teške fizičke ozljede, a koje su mogle imati i tragični ishod.

Drago nam da je klub stao uz svog igrača i nije donosio ikakve odluke prije no što su uistinu bile poznate sve okolnosti ovog događaja, a prema rješenju nadležnih državnih tijela.

Također, u medijima su se pojavile neprovjerene informacije koje su Ejupija okarakterizirale kao nasilnika i razbijača, čime su nepovratno naštetili njegovom ugledu i instantno uništili sve dobro što je igrač stvarao tijekom cijele svoje karijere.  

Presumcija nevinosti jedno je od temeljnih načela suvremenog sustava ljudskih prava i riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja. Smatramo da je percepcija javnosti važna u kontekstu presumcije nevinosti i da treba prestati s pripisivanjem negativnih karakteristika onim osobama koje se smatraju krivima samim time što se nalaze u prisustvu policije.

Dijelom svakodnevnog društvenog diskursa svakako moraju prestati biti stereotipi i predrasude o nogometašima kao divljacima, osobama sklonim tučnjavi, fizički agresivnima ili nepoželjnim strancima u Hrvatskoj. Oni nepovratno štete ne samo stvarnoj slici profesionalnih nogometaša, već ugrožavaju i njihovu egzistenciju, kao i njihovih obitelji.

Muzaferu želimo što brži oporavak i povratak u igru!

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.