Po sada maloj, ali ipak tradiciji Nogometaša, izdanje u listopadu najviše se bavi natjecateljskim temama. Jedan od ključnih razloga je što vrijedni djelatnici HUNS-a imaju nešto manje obveza u ljetnom razdoblju. To manje treba uzeti s rezervom jer je inače radni ritam i brojnost putovanja za njih tijekom godine vrlo visokog intenziteta.

Iz aktivnosti HUNS-a smo naravno izdvojili one iz okvira kontinuiteta. Jedna od važnijih je svakako aktivna uloga Nogometnog sindikata u organizaciji glasanja za FIFPro The Best , odnosno najbolju jedanaestoricu svijeta. Radi se o vrlo cijenjenom izboru, u sinergiji s FIFA-om, a u kojem više od 20 tisuća profesionalnih nogometaša, članova nacionalnih nogometnih sindikata udruženih u krovnu organizaciju FIFPro, glasuju za najbolje pojedince na svijetu.

S velikim zadovoljstvom ističemo da je prvi put u tom glasanju prvoligaških i drugoligaških nogometaša sudjelovala i Prva HNLŽ. Glas nogometašica je i kroz ovo glasanje simbolički potvrđen kao sve snažniji glas ženskog nogometa. To se uostalom moglo jako dobro vidjeti i u kultnoj Scali u Milanu, gdje se održala ovogodišnja edicija FIFA-ine svečanosti izbora najboljih, The Best. Nogometašice su dobile, napokon, više prostora, kojeg i zaslužuju temeljem velikog napretka kojeg ženski dio nogometa iskazuje iz godine u godinu. Nadajmo se da će se globalna ekspanzija ženskog nogometa, kojem FIFA poklanja punu pažnju, osjetiti i u Hrvatskoj. Prije svega u poboljšanju uvjeta za nogometašice, a potom i u svim drugim statusnim razinama.

U Milanu je Hrvatska, uz predsjednika HUNS-a Darija Šimića, bila zastupljena i među laureatima. Prošlogodišnji pobjednik u kategoriji najboljeg svjetskog igrača, The Best, Luka Modrić i ovaj se put našao među odabranima. Kapetan Hrvatske, peti put u karijeri, uvršten je u najbolju momčad svijeta za 2019. godinu. To je još jedno veliko priznanje 34-godišnjem Zadraninu, a usporedno i još jedan veliki plus rejtingu hrvatskog nogometa.

U tom kontekstu je već drugu sezonu zaredom iznimno učinkovit Dinamo. Nakon što su prošle sezone srušili neugodnu tradiciju i napokon ostvarili proljeće u Europi, Nenad Bjelica i njegovi igrači otišli su korak naprijed. Plasman u Ligu prvaka, sam po sebi veliki napredak i osobito financijski plus za klub, dodatno je oplođen vrlo dobrim startom. Pobjeda i igra protiv jake Atalante razgalila je dušu navijača Modrih, a poraz u Manchesteru od moćnog Cityja bio je častan. Dinamo je pokazao da može biti ravnopravan u borbi za još jedan, donedavno teško zamisliv cilj, a to je proljeće u Ligi prvaka. Glavni konkurenti bit će im momčad Šahtara, dok se s Atalantom vjerojatno mogu razračunati glede mogućeg trećeg mjesta i ostanka u EURO ligi. Kako god bilo, Dinamo je napravio sjajne stvari, afirmirao nekoliko igrača za reprezentaciju, a uz to donio uz koeficijente rejtinga HNL-a, veliki novac za prvoligaše. Oko 3,5 milijuna kuna bit će snažna injekcija financijskom zdravlju posebice tzv. manjih klubova.

Bavimo se i reprezentacijom, koju očekuje završnica kvalifikacija za EURO. One su mogle već biti uspješno okončane, ali će se viza za EP tražiti u posljednjih 90 minuta protiv Slovačke. Na formu reprezentacije značajan utjecaj imali su statusi u klubovima pa smo se pozabavili i uvijek opterećujućim pitanjima njihovih transfera.

U ovom broju bavimo se i novim pozitivnim koracima hrv. nogometa, a to je i povratak reprezentacije na Poljud, zatim odličan uspjeh U19 futsal reprezentacije na EURU. Dužnu pažnju posvećujemo značajnom stručnom, ali i pojačanju HNS-a u smislu ideje funkcioniranja, kako se može shvatiti imenovanje Igora Bišćana za izbornika U21 reprezentacije. Isto tako, u smislu napredovanja u struci, simbolički ističemo angažman Ivice Landeke u drugoligašu Kustošiji. Landeka, koji je godinama nesebično radio s igračima bez ugovora u HUNS-ovom ljetnom kampu, sada se pokazuje uspješnim kormilarom momčadi koja je u prvenstvo startala s pet poraza, da bi se uz novog trenera rapidno bodovno na tablici i posebno igrom podigla na višu razinu. Želimo mu da tako nastavi, kao i sve dobre vijesti u hrvatskom nogometu.

 

https://www.huns.hr/upload/Nogometas19_web.pdf

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.