PET I DESET GODINA

U travnju 2015. godine izdali smo prvi broj časopisa Nogometaš. Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“ i na taj je način htjela iskoračiti prema svojem članstvu, ali i svim akterima u javnosti koji mogu biti zainteresirani za djelatnost HUNS-a. Zgodno je pripomenuti da će u 2020. godini biti obilježena dva jubileja HUNS-a, dakle deset godina od osnutka nogometnog sindikata te pet godina od prvog broja časopisa.
U tom razdoblju prevaljen je izuzetno velik, ali i složen put usmjeren u korist stalnog poboljšavanja statusa nogometaša i nogometašica u hrvatskom nogometu.

Ovaj časopis u tom kontekstu zamišljen je kao jedna vrsta šire informacije o svim aktivnostima HUNS-a, ali i ostalih nogometnih institucija, društva i javnog okruženja koji mogu doprinijeti rasvjetljavanju svih mogućih situacija u vezi nogometaš(ic)a. Koliko smo u tome uspješni mogu ocijeniti samo čitatelji, a kako to ukazuju svjedočenja s terena naš se Nogometaš očito sve više čita među nogometašima i nogometašicama.

U ovom broju standardno se bavimo kronikom nogometne nam zbilje te aktivnostima HUNS-a. Kad su potonje u pitanju, onda bilježimo održavanje Skupština udruge, kao i Skupštine krovne sindikalne organizacije FIFPRO. Iznova podsjećamo na važnost obrazovanja pogotovo u kontekstu postaktivne nogometne karijere te na mogućnosti online studiranja. Sve su značajnije inicijative u kontekstu zdravlja sportaša pa i tome pridajemo pažnju u ovom broju. Upravo u tom smislu zanimljiv je ekskluzivan intervju sa Šimom Vrsaljkom. Popularni hrvatski reprezentativac, koji je 10. siječnja navršio 28 godina, potpuno se oporavio od teške operacije koljena. Nakon godinu dana pauze priključen je momčadi Atletico Madrida i željno iščekuje svoj prvi nastup, kao i svi navijači Hrvatske. Kako mu je prošla ta teška godina, kako se nosio s krizama i dugim odsustvom s terena, Vrsaljko je otvoreno otkrio samo za vas.

Reprezentacija Hrvatske nastavila je s uspješnim natjecateljskim rezultatima te se plasirala na šesto prvenstvo Europe. Nastup na Euru 2020. bit će peto uzastopno pojavljivanje Hrvatske, što je svakako doseg vrijedan divljenja za tako malu zemlju. Euro 2020. bit će poseban jer su ga u UEFA-i zamislili kao simbolično obilježavanje šezdeset godina kontinentalne federacije. Zato će se igrati u dvanaest zemalja i dvanaest velikih gradova, što izaziva veliku pažnju javnosti. Kako je to zamišljeno objasnili smo vam u posebnom osvrtu.

Dinamo, nažalost, nije uspio prezimiti u Ligi prvaka odnosno Europi, ali to ne mijenja senzacionalne obrise Modrih 2019. godine. Osvrt na taj uspješan hod garniran je i temom koja je od goruće važnosti, kako za Dinamo, tako i za hrvatsku reprezentaciju, novi stadion. Puno se o tome pričalo, iznova, krajem godine. Jesu li to uobičajene političke i društvene retorike za zanimaciju puka ili se doista nešto pokreće saznat ćemo ove godine. Osvrćemo se i na taj kronični problem domaćeg nogometa. Jedan drugi kronični problem, a to je suđenje, možda će se od 31. siječnja napokon početi umanjivati. Tog će se dana, naime, u prvoj utakmici drugog dijela sezone između Intera i Istre 1961, upotrijebiti VAR u HNL-u. I toj smo temi, uz sve češće pritužbe na učinkovitost video tehnološke asistencije za suce, posvetili dužnu pažnju.

Ugodno vam čitanje i naravno, puno uspjeha u ovoj, nogometno vrlo izazovnoj, godini!

 

Časopis Nogometaš br. 20

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.