Naglo je porastao broj profesionalnih nogometaša koji prijavljuju anksioznost i simptome depresije nakon što su uvedene mjere za smanjenje širenja koronavirusa, koje su uzrokovale obustavu aktivnosti u profesionalnom nogometu, pokazalo je istraživanje FIFPRO-a i Amsterdam University Medical centra.
Značajno se udvostručio postotak profesionalnih nogometaša koji prijavljuju simptome depresije.
U razdoblju od 22. ožujka do 14. travnja, FIFPRO i pridružene nacionalne udruge igrača anketirali su 1602 profesionalna nogometaša u zemljama koje su primijenile drastične mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, poput masovnih kućnih karantena.
U istraživanje je sudjelovalo 1 134 igrača, prosječne starosne dobi od 26 godina i 468 igračica, prosječne starosne dobi od 23 godine.
22% igračica i 13% igrača prijavilo je simptome povezane s dijagnozom depresije.
18% žena i 16% muškaraca prijavilo je simptome povezane s anksioznošću (u većini znanstvenih istraživanja veći je broj žena nego muškaraca koji prijavljuju simptome depresije i anksioznosti).
Postotak igrača koji su prijavili simptome bio je značajno veći među onima koji su zabrinuti za svoju budućnost u nogometnoj industriji, pokazalo je istraživanje.
U odvojenom istraživanju u kojem je sudjelovalo 307 igrača slične prosječne starosne dobi, u prosincu i siječnju, prije nego što je većina nogometnih natjecanja suspendirana, 11% igračica i 6% igrača prijavilo je simptome povezane s dijagnozom depresije.
-Ove brojke pokazuju da je naglo porastao broj igrača koji pate od simptoma anksioznosti i depresije otkako je koronavirus zaustavio profesionalni nogomet, a bojim se da je to slučaj koji vrijedi i za cijelo društvo, koje se suočilo s neviđenom izvanrednom situacijom s koronavirusom, izjavio je FIFPRO-ov glavni liječnik dr. Vincent Gouttebarge.
-U nogometu se odjednom mladi sportaši i sportašice moraju nositi sa socijalnom izolacijom, obustavom njihovih karijera i nesigurnošću za svoju budućnost. Neki možda nisu dovoljno spremni suočiti se s takvim promjenama i potičemo ih da potraže pomoć od osobe kojoj vjeruju ili od zdravstvenog djelatnika, kazao je.
Igrači su anketirani u Australiji, Belgiji, Bocvani, Danskoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Malti, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Norveškoj, Škotskoj, Južnoafričkoj Republici, Švicarskoj i SAD-u.
Više od 75% anketiranih igrača izjavilo je da imaju dovoljan pristup resursima i podršci za njihovo mentalno zdravlje. Većina nogometnih sindikata, u 16 anketiranih zemalja, pruža mentalnu podršku za igrače, kao što su linija za pomoć i pristup educiranim savjetnicima.
Od izbijanja koronavirusa, FIFPRO i udruženja igrača pružaju igračima savjete kako paziti na svoje mentalno zdravlje.
-Pozitivno je što većina igrača koje smo anketirali zna da se imaju gdje javiti ako imaju problema s mentalnim zdravljem, rekao je Dr. Gouttebarge.
"To pokazuje da je profesionalni nogomet svjesniji nego ikad važnosti mentalnog zdravlja."
Prethodna FIFPRO-ova istraživanja pokazala su da su nogometaši jednako podložni mentalnim zdravstvenim problemima, kao i opća populacija.
FIFPRO radi na zdravstvenom priručniku za 65 pridruženih nogometnih udruženja koji će im pružiti osnovnu primarnu skrb za nogometaše kojima je potrebna podrška. Paketi alata bit će im dostupni u narednim mjesecima.
-Ove nove brojke su izuzetno zabrinjavajuće i tu smo za sve igrače koji se bore sa svojim mentalnim zdravljem, izjavio je glavni tajnik FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann.
-Ohrabreni smo ogromnim radom kojeg obavljaju naša pridružena udruženja nogometaša kako bi se podigla pozornost o važnosti mentalnog zdravlja i nastavit ćemo ih podržavati kad god je to moguće u ovom vitalnom poslu. Ova otkrića također naglašavaju koliko je važno da nogometni dionici rade zajedno tijekom ovih neizvjesnih vremena, stvarajući kolektivne ugovore koji održavaju socijalnu stabilnost i oslobađaju od pritiska sve zaposlenike u nogometnoj industriji, uključujući i igrače.
Kapetan Juventusa Giorgio Chiellini i nogometašica Lyona Lucy Bronze, članovi su FIFPRO-ovog Globalnog savjeta igrača i pozvali su svoje kolege profesionalne nogometaše da se međusobno podržavaju za vrijeme pandemije.
Vrlo je važno da nogometaši, poput obitelji i drugih zajednica, brinu jedni o drugima tijekom ovih teških vremena i da ostanu u kontaktu putem telefona ili video poziva, rekao je Chiellini. Ostanite u kontaktu s vašim suigračima, posebno ako mislite da su depresivni ili anksiozni. Zadržimo jaki timski duh, čak i kada nema nogometa.
-Zabrinjavajuće je vrijeme za sve, a što se tiče sigurnosti radnih mjesta, mnogi nogometaši su u nesigurnoj poziciji, rekla je Bronze.
Ako imate probleme s vašim zdravljem ili poslom, razgovarajte s osobom kojoj vjerujete ili sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Važno je ne držati svoje osjećaje u sebi. Doista pomaže kad ih podijelite s nekim.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.