OSAM NAČIN KAKO PREPOZNATI LAŽNOG AGENTA!

Neki profesionalni nogometaši radije koriste posrednike kako bi dogovorili probu ili ugovor s klubom. Ako se odlučite na to, budite na oprezu pogotovo ako posrednika ne poznajete osobno. Postoje ljudi koji će se pretvarati da vam pomognu/pomažu, ali vas pokušavaju prevariti i uzeti vam novac.
Donosimo vam osam savjeta FIFPRO-a kako da ih prepoznate:

1. TRAŽE NOVAC
Jedan od uobičajenih trikova je pretvarati se da su vam pronašli probu (obično u poznatom klubu). Ako želite iskoristiti ovu priliku, kažu, morate platiti kotizaciju, smještaj, hranu ili putne troškove. Neki agenti traže 100 ili 200 dolara, ali čuli smo da igrači plaćaju 4000 dolara.
Ako ste pozvani na probu ili na potpisivanje ugovora, klub bi u načelu trebao pokriti sve troškove. Nikad ne plaćajte agentu  prije nego što potpišete za klub. Pazite da u vašem sporazumu s posrednikom bude jasna veličina/visina naknade i da bude isplaćena nakon potpisivanja ugovora s klubom.

2. NEMA PISANOG UGOVORA
Lažni agenti  uglavnom neće predlagati ili htjeti sklopiti pisani sporazum. Ovo bi kod vas trebalo podići alarm za uzbunu. Ako vam se prezentira/predloži pisani sporazum, nemojte ga potpisati bez da ga pažljivo pročitate i potražite pravni savjet

3. NEMA OSOBNOG KONTAKTA
Pravom agentu će trebati vremena da vas upozna, da raspravi o vašim planovima i željama za karijeru i još puno toga. Pravi agent će to obično učiniti osobnim susretom.  Agent koji vas ne želi osobno upoznati, trebao bi vas učiniti vrlo sumnjičavim.

4. PORUKE PUTEM DRUŠTVENIH MEDIJA 
Društveni mediji mogu olakšati posao lažnim agentima/posrednicima. Oni mogu stvoriti račun na Twitteru, Facebooku ili Instagramu, koristiti lažno ime i dodati tuđu fotografiju na svoj profil. To je uobičajena praksa među lažnim agentima. Agent koji komunicira samo putem društvenih mreža trebao bi vas učiniti vrlo sumnjičavim. Vrlo je malo vjerojatno da biste putem društvenih mreža dobili dobronamjerni ugovor i poziv.

5. SLUŽBENI DOPISI KOJI IZGLEDAJU SLUŽBENO
Lažni agenti obično koriste službene dopise koji sadrže logotipe nogometnih organizacija poput FIFA-e ili poznatih klubova kako bi njihov prijedlog/ponuda izgledala vjerodostojno. Ne biste to trebali tumačiti kao znak vjerodostojnosti.
6. PONUDE OD TOP KLUBOVA
Nerealno je da klubovi koji igraju na najvišoj profesionalnoj razini u Europi šalju ugovore i pozivnice za probe igračima koji nisu profesionalno igrali. Ako primite ponudu koja izgleda predobro da bi bila istinita, vjerovatno je. Obratite se klubu da provjerite je li ponuda koju ste primili autentična.

7. NEGATIVNI KOMENTARI
Istražite posrednika koji vam se obratio. Potražite komentare na njegovim računima na društvenim mrežama. Ako primijetite primjedbe koje govore da se toj osobi ne može vjerovati, budite vrlo oprezni. Ako je moguće, kontaktirajte privatno osobu koja je dala komentare i zatražite više informacija.

8. SELFIE (FOTOGRAFIJE) SA ZVIJEZDAMA
Lažni agenti vole objavljivati selfie s poznatim nogometnim ljudima poput igrača, trenera, direktora na društvenim mrežama. Misle da će ih to učiniti vjerodostojnima. Ne padajte na to. Općenito, nogometne osobe nisu svjesne  tko je osoba koja snima selfie. Svatko može zatražiti selfie.

U slučaju da imate sumnje u vezi ponuda za probom, ugovorom ili želite pomoć/savjet, obratite se lokalnom sindikatu igrača ili FIFPRO-u.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.