Priopćenje za javnost

Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa. 

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabea, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor.

"Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora."
Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti.

U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima. 

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:
"Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi."

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera. 

S poštovanjem,

Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“
 

Predsjednik                       Glavni tajnik

Dario Šimić                       Mario Jurić

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.