Svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) objavilo je izvještaj pod nazivom: "Oblikovanje naše budućnosti" o profesionalnom muškom nogometu koje ispituje globalne tokove prihoda i uvjete rada nogometaša, s ciljem postizanja stabilnije i robusnije igre.

Izvještaj se temelji na podacima dobivenim na uzorku od 79 zemalja i kombinira uvid u ekonomsko tržište od KPMG Football Benchmark s informacijama o uvjetima zapošljavanja profesionalnih nogometaša iz FIFPRO-a. Ova revolucionarna analiza pokazuje da ona tržišta na kojima postoji snažna osobna, građanska, ekonomska i radnička prava mogu očekivati razvoj naprednijeg nogometnog okruženja. Izvještaj jasno pokazuje da domaća nogometna okruženja s dobrim upravljanjem, zastupljenošću dionika i kolektivnim ugovorima sa sindikatima nogometaša ne vode samo prema boljim uvjetima zapošljavanja nogometaša, već i ka povećanoj stabilnosti tržišta i održivom razvoju.

U vrijeme sistematskih promjena i globalne zdravstvene krize koja utječe na natjecanja, izvještaj stavlja radni život profesionalnih nogometaša u središte rasprave o razvoju igre i koristi pristup zasnovan na dokazima kako bi preporučio najvažnije korake za idućih deset godina.

Neke od ključnih točaka izvještaja su:

  •  Manje od jedne trećine zemalja ima dobro funkcionirajuće nogometno okruženje sa stabilnim uvjetima zapošljavanja.
  •  Nedostatak osnovnih standarda zapošljavanja u mnogim zemljama stvara nepotrebnu nestabilnost i koči razvoj.
  •  Okruženja s nižim prihodima (npr. Nizozemska) nude višu stabilnost i bolje uvjete  za igrače od većih nogometnih gospodarstava (npr. Turska).
  •  Više od 70 posto od 79 analiziranih zemalja ima prosječni klupski budžet manji od 10 milijuna eura.
  •  30 od 79 nogometnih tržišta imaju godišnji prihod od TV prava manji od 5 milijuna američkih dolara.
  •  Nedostaju nacionalni i međunarodni sustavi financijske zaštite koji bi jamčili da igrači redovito primaju plaću.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.