„ČUVAJMO ŠPORTSKO SRCE“


POTPISAN SPORAZUM KOJI BI MOGAO SPASITI ŽIVOTE 

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo mnogih iznenadnih smrti sportaša na borilištima. Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“ proveo je anketu među igračima i u razgovoru s cijenjenim kardiolozima svjetskoga glasa te klupskim liječnicima 1. HNL, zaključili su da je obvezni liječnički pregled sportaša nužno što hitnije učiniti detaljnijim. Iz toga je razloga u Zagrebu potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“ i Poliklinika Life kojim će Nogometni sindikat omogućiti besplatnu ehokardiografiju svim svojim redovnim članovima.

Iznenadna srčana smrt u aktivnih sportaša ima brojne uzroke zbog kojih umiru ili prilikom opterećenja ili u stanju potpunog mirovanja pritom ne znajući da imaju razvijen neki oblik poremećaja kardiovaskularnog sustava. 

Nogomet je najmasovniji i najpopularniji sport svjetskih razmjera, ali su pred igrače nogomet postavljeni sve veći i često nadljudski zahtjevi, a sve u korist rezultata i dinamične igre. U drugim profesionalnim sportovima, primjerice u NBA ligi, detaljni pregledi igrača rade se na mjesečnoj bazi, pa se tako ergometrija radi u sklopu treninga svakih mjesec dana, UZV srca i holter svakih šest mjeseci, a tlak i puls se obavezno mjere prije svakog treninga i utakmice. 

Iz tog razloga je „Nogometni sindikat“ odlučio investirati u zdravlje igrača i zaštititi budućnost hrvatskog nogometa, na način da će svojim članovima profesionalnim nogometašima omogućiti BESPLATNE preventivne preglede ehokardiografije u suradnji s Poliklinikom Life. Ovom prilikom traže izmjenu Pravilnika o obveznim liječničkim pregledima sportaša čime bi UZV srca i ergometrija bili na listi obveznih pregleda. 

Našim sportašima dugujemo radost mnogih postignuća kojima našu zemlju predstavljaju kao sportski fenomen. Sportaše moramo gledati kao veleposlanike naše zemlje koji svojim trudom, upornošću, radom i odricanjem osvajaju medalje i trofeje, jednako kao i sportaši iz mnogo većih i bogatijih zemalja. 

Tomislav Marković, hrvatski je gimnastičar, koji je do prije dvije godine osvajao medalje svjetskog sjaja pod hrvatskom zastavom, a sada je zbog posljedice srčanog udara, prepušten sam sebi i volji dobrih ljudi. Još jedan je to dokaz kako sustav premalo brine o svojim sportašima.

Sjetimo se naših sportaša i prijatelja koji više nisu s nama: Gorana Tunjića (33) pok. 2010., Ivana Turine (33) pok. 2013., Alena Pamića (24) pok. 2013 , Ivana Domaćinovića (17) pok. 2014., Antonija Jurjevića (27) pok. 2017. , Matea Vajagića (13) pok. 2007., Mate Čuljka (42) pok. 2017.; Brune Bobana (25) pok. 2018. i još mnogih drugih. 

Nakon tolikih smrti mladih sportaša, drastično se mora mijenjati briga o nogometašima i to se mora dogoditi odmah. Vjerojatno neće spriječiti sve iznenadne smrti, ali ako spase i jedan ljudski život, ovaj projekt će samo potvrditi svoj iznimni značaj. Također, sigurni su da će detaljnim i redovitim pregledima utvrditi urođene srčane devijacije i tako smanjiti smrtnost igrača. Ovaj će projekt iznjedriti široku bazu podataka profesionalnih nogometaša, a nadaju se ubuduće i drugih profesionalnih sportaša koji će moći poslužiti struci kako u prevenciji, tako i u boljoj i bržoj dijagnostici i liječenju. Moraju se osigurati sigurni uvjeti za igranje i bavljenje sportom svih sudionika, osobito i zbog roditelja koji svoju djecu usmjeravaju prema sportu te želimo stvoriti bolje i sigurnije okruženje, a to svakako podrazumijeva detaljnije i opsežnije liječničke preglede.


Ovom prilikom Hrvatska udruga „Nogometni sindikat“  zahvaljuje svima koji su ih proteklih godina podržali u nastojanjima da realiziraju ovaj projekt i sačuvaju živote naših sportaša i to profesoru dr.sc. Borisu Labaru, profesorici dr.sc. Jadranki Šeparović Hanževački, profesoru dr.sc. Draganu Primorcu, Eugenu Fucaku dr.med., doc.dr.sc. Tomislavu Madžaru te hrvatskim reprezentativcima koji su dali svoj obol podizanju svijesti o ovome problemu i iskustvo iz prve ruke. 

  

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.