FIFPRO i Europske lige ugostili su internetsku radionicu s više od 50 predstavnika sindikata igrača i liga zajedno s medicinskim stručnjacima iz FIFA-a i američkog MLS-a s ciljem drastičnog poboljšanja upravljanja potresima mozga u nogometu.
Sastanak je dio trogodišnje suradnje FIFPRO-a i Europskih liga o podizanju standarda prepoznavanja i liječenja potresa mozga na domaćim profesionalnim klupskim natjecanjima u više od 20 europskih zemalja.
Sporazum s europskim ligama jedan je od niza koraka koje je FIFPRO poduzeo posljednjih godina kako bi podigao svijest o potresu mozga i primijenio optimalne protokole za profesionalni nogomet koji štite zdravlje igrača što je više moguće na domaćim i međunarodnim natjecanjima.
U okviru suradnje, sindikati nogometaša i profesionalne lige rade zajedno na provedbi niza mjera u svojim zemljama. To uključuje organiziranje redovnih edukacijskih treninga za igrače, klupsko osoblje, suce i službenike utakmica o tome kako prepoznati simptome potresa mozga i kako postupati u takvim situacijama.
Lige i sindikati također surađuju s ciljem uvođenja strukture izvještavanja za svaki incident potresa mozga i obučavanje neovisnih promatrača koji mogu odmah pregledati ponovljene video snimke kako bi pomogli klupskim liječnicima na terenu da prepoznaju znakove potresa mozga.
U prezentaciji tijekom internetske radionice, dr. Margot Putukian, glavna medicinska direktorica Major League Soccera, opisala je visoko razvijeni protokol koji je razvijen u američkoj ligi MLS s nacionalnom asocijacijom igrača MLSPA.
Dr. Putukian objasnila je da su obučeni promatrači radili na MLS utakmicama posljednjih nekoliko godina. Svake sezone liga poboljšava komunikaciju u stvarnom vremenu između promatrača i klupskih liječnika koji liječe ozlijeđene igrače.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.