Broj utakmica u elitnom muškom profesionalnom nogometu povećao se u posljednje tri godine. Neki nogometaši provode 70-80% vremena u ritmu od dvije utakmice tjedno, prema novom izvješću FIFPRO-a.

Izvješće koje se temelji na FIFPRO-ovoj platformi za praćenje opterećenosti nogometaša, mjeri zagušenost utakmica gledajući sve veći broj minuta koje nogometaši igraju, suprotno zdravstvenim preporukama o zdravlju i izvedbi nogometaša.
Izvješće predlaže nove načine smanjenja preopterećenja igrača, kao i izdavanje upozorenja o putovanjima koja troše energiju i smanjuju pauze izvan sezone.
U suradnji s KPMG Football Benchmarkom, izvješće se temelji na podacima od oko 40000 nastupa na uzorku od 265 muških igrača iz 44 lige u razdoblju od lipnja 2018. do kolovoza 2021. godine.
Prema istraživanju, igrači koji su pod najvećim opterećenjem su reprezentativci koji su u prosjeku 67% svojih minuta proveli na terenu u sezoni 2020./2021. u odnosu na 61% iz prethodne dvije sezone.
Važno je napomenuti da kumulativna izloženost utakmicama predstavlja rizik za zdravlje, performanse i dugovječnost igrača. Osim velike opterećenosti utakmicama, česta putovanja i smanjene pauze prije i nakon sezone dodatno opterećuju zdravlje i performanse.
Daleka međunarodna putovanja stavljaju pritisak na zdravlje i performanse mnogih igrača zbog naglih promjena klime i vremenskih zona Natjecanja s najvećom prosječnom udaljenošću putovanja po putovanju bile su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi (6.650 kilometara) i Klupsko svjetsko prvenstvo u nogometu (6.414 kilometara).
Medicinska istraživanja preporučuju da stanke izvan sezone i u sezoni trebaju zaštitu i učinkovitu provedbu propisa kako bi igrači odmorili od profesionalnih obveza.
FIFPRO preporučuje da svaki igrač ima najmanje 28 dana pauze izvan sezone i 14 dana za pauzu u sezoni.


Međutim, 45% stanki izvan sezone bilo je kraće od 28 dana, a 30% stanki u sezoni trajalo je manje od 14 dana, pokazalo je izvješće FIFPRO-a. To ukazuje na to da postoji velika skupina igrača koji nemaju dovoljno vremena za odmor te je hitno potrebno preispitivanje obveznih mjera zaštite igrača zbog zaštite njihovog zdravlja.
FIFPRO-ova inovativna platforma Player Workload Monitoring koristi model predviđanja koji ilustrira kako se primjenom pojedinačnih mehanizama zaštite igrača, poput obvezne stanke nakon određenog broja uzastopnih utakmica, može učini jako puno u zaštiti igrača. To bi na primjer moglo dovesti do toga da se premijerligaški igrač tijekom sezone pojavi na dvije do osam utakmica manje za klub i reprezentaciju. Znanstvena istraživanja pokazuju da je veća vjerojatnost da će igrači zadobiti ozljede mišića ako odigraju dvije utakmice u tjednu.


 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.