Svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) zaprimilo je veliki broj upita zbog moguće povezanosti između COVID-19 ili cijepljenja i iznenadnog zastoja srca.
Tijekom proteklog tjedna, FIFPRO je bio u kontaktu s brojnim stručnjacima (kardiolozima, predsjednikom UEFA-inog medicinskog odbora i zdravstvenim direktorom Francuskog nogometnog saveza (FFF)) kako bi istražio je li potencijalna veza utemeljena na znanstvenim dokazima.
Jednoglasan je odgovor liječničke struke da se trenutno ta povezanost ne može otkriti.
FIFPRO vrlo ozbiljno shvaća zabrinutost i izvješća koja dolaze, i iz tog razloga ne možemo prebrzo zaključivati. Nogometašima trenutno možemo pružiti pouzdane informacije koje su dostupne samo od strane znanstvenika.

???????????????????????????????? ????????????????-????
Na temelju službenog FIFA-inog registra za iznenadne srčane zastoje/smrti, tijekom pandemije nije zabilježen porast iznenadnih srčanih zastoja u odnosu na razdoblje prije COVID-19, dok stručnjaci tvrde da veza između srčanih zastoja/smrti i cijepljenja je vrlo malo vjerojatna.

???????????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ????????????????????????
U francuskom profesionalnom nogometu nisu zabilježene iznenadne srčane smrti.
Među 348 francuskih profesionalnih nogometaša koji su se oporavili od infekcije COVID-19, srčane abnormalnosti (procijenjene fizičkim pregledom, EKG-om u mirovanju, ehokardiogramom) bile su vrlo rijetke (1,2%).

???????????????????????????? ???????????????????????????????????????? ????????. ???????????????????????????????? ???? ???????????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????????????????? ????????????????????????????????
Među 571 mladim sportašem (iz raznih sportova, među kojima je nogomet; prosječna dob =14 godina) koji su se oporavljali od infekcije COVID-19, srčane abnormalnosti (procijenjene fizičkim pregledom, EKG-om u mirovanju, ehokardiogramom i EKG-om pri naporu) bile su rijetke. Srčane komplikacije koje su zahtijevale odgodu povratka na teren bile su vrlo rijetke (<0,4%).

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.