U sjedištu svjetskog udruženja profesionalnih nogometaša (FIFPRO) u Amsterdamu organizirana je međunarodna konferencija o suzbijanju namještanja nogometnih utakmica s gledišta igrača, vlade, policije i kladioničarskih tvrtki. Predstavnik HUNS-a na konferencije je bio Sandro Šoronda.
Konferenciju su organizirali FIFPRO i Steve Menary, voditelj Erasmus+ projekta financiranog od strane Europske komisije, u suradnji sa Sveučilištem u Nikoziji. Istraživanje  je trajalo tri godine, sadrži izvješće na 112 stranica i obuhvaćalo je namještanje utakmica u prijateljskim utakmicama. U istraživanju su sudjelovali igrači i nogometni sindikati iz Malte, Cipra, Grčke i ostali sportaši iz EU.
Menary je u svom izlaganju naveo da su prošle godine odigrane 73 sumnjive prijateljske utakmice i istaknuo je nedostatak pravila i ograničenja za agente koji organiziraju prijateljske utakmice i za tzv. Data scoute koji daju informacije kladionicama u stvarnom vremenu.
Frederique Winia, voditeljica članstva u FIFPRO-u, predstavila je podatke o globalnom pokretanju aplikacije Red Button, koju podržavaju i FIFA i UEFA. 
Red Button je mobilna aplikacija koja je dostupna svim profesionalnim nogometašima kao alat kojim će se služiti u slučaju prijavljivanja svakog pristupa od treće osobe, informacije ili pokušaja namještanja utakmica.
Na konferenciji je govorio Samir Arab, bivši malteški U-21 reprezentativac koji je sudjelovao u policijskim istragama i iznio je svoju priču o opasnostima namještanja nogometnih utakmica, rekavši da je njegov suigrač patio od psihičkih problema nakon prijetnji i maltretiranja.
Samir je odslužio dvogodišnju zabranu igranja nogometa jer nije prijavio pristup treće osobe u vezi namještanja utakmice i naglasio je kako mu je aplikacija Red Button mogla pomoći u zaštiti njegove sigurnosti.
Roy Vermeer, direktor pravnog odjela FIFPRO-a, rekao je da su klubovi postali osjetljivi zbog neisplata plaća i neodržavanja stabilnih uvjeta poslovanja.
Šef odjela za integritet FIFA-e Ennio Bovolenta i UEFA-ina obavještajna službenica Angeela Celestino također su predstavili strategije svojih organizacija u borbi protiv namještanja nogometnih utakmica.
Claudio Marinelli, član Interpolove radne skupine za namještanje utakmica, predstavio je kako međunarodna policija potiče nacionalne vlade da istraže namještanje utakmica.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.