Ured Vijeća FIFA-e odlučio je u koordinaciji s UEFA-om i nakon konzultacija s raznim dionicima privremeno izmijeniti Pravilnik o statusu i transferu igrača (RSTP) kako bi se pružila pravna sigurnost i jasnoća o brojnim pitanjima.


Donesene su slijedeće odluke:


•    Što se tiče situacije u Ukrajini, kako bi se igračima i trenerima pružila mogućnost rada i primanja plaće, te kako bi se zaštitili ukrajinski klubovi, osim ako se ugovorne strane izričito ne dogovore drugačije, svi ugovori o radu stranih igrača i trenera s klubovima koji su članovi Ukrajinskog nogometnog saveza (UAF) smatrat će se automatski suspendiranim do kraja sezone u Ukrajini (30. lipnja 2022.), bez potrebe za bilo kakvim djelovanjem strana u tom smislu.

•    Kako bi se olakšao odlazak stranih igrača i trenera iz Rusije, u slučaju da klubovi koji su članovi Ruskog nogometnog saveza (FUR) ne postignu međusobni dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije ili do 10. ožujka 2022. i osim ako nije drugačije dogovoreno u pisanom obliku, strani igrači i treneri imat će pravo jednostrano suspendirati svoje ugovore o radu s klubovima članovima FUR-a do kraja sezone u Rusiji (30. lipnja 2022.).

Suspenzija ugovora u skladu s gornjim stavcima značit će da će se igrači i treneri smatrati "slobodni" do 30. lipnja 2022. i stoga će imati slobodu potpisati ugovor s drugim klubom bez suočavanja s posljedicama bilo koje vrste.
Kako bi se pružila fleksibilnost igračima čija je registracija bila pri UAF-u ili FUR-u i koji su napustili ili možda namjeravaju napustiti teritorij Ukrajine ili Rusije kao posljedica rata u Ukrajini, strani igrači čija je prethodna registracija bila UAF-u ili FUR-u bit će dopuštena registracija čak i ako je rok registracije zatvoren u savezu kluba s kojim sklope novi ugovor.
Kako bi ova iznimka bila primjenjiva i kako bi se zaštitio integritet natjecanja, registracija u novi klub mora se izvršiti prije ili 7. travnja 2022. godine.
Kako bi se dodatno zaštitio integritet natjecanja, klubovi imaju pravo registrirati najviše dva igrača koji su imali koristi od iznimke.
Smatrat će se da maloljetnici koji zbog oružanog sukoba bježe iz Ukrajine u druge zemlje ispunjavaju uvjete iz članka 19. stavka 2. d) RSTP-a, koji izuzima maloljetnike izbjeglice od pravila o sprječavanju međunarodnog transfera igrači prije 18 godina.
FIFA želi ponoviti svoju osudu stalne upotrebe sile od strane Rusije u Ukrajini i poziva na brzi prekid neprijateljstava i povratak miru.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.