Koncem godine čeka nas povijesno Svjetsko prvenstvo u Kataru. Hrvatska (i) na njega stiže kao favorit iz drugog reda. Napokon, i bit ćemo u drugoj jakosnoj skupini. Hrvatska stiže i kao branitelj srebra iz Rusije, što nam daje dodatni autoritet, ali i dodatni teret na leđima. Malo koja velika reprezentacije je kroz povijest uspijevala u nizu ostvarivati velike rezultate na Mundijalima, pa kako to očekivati od “malene” Hrvatske?

Velika očekivanja imamo i od naših klubova. Dinamo treći put u nizu igra proljeće u Europi, to je već doseg s kojim se malo europskih klubova može podičiti. Dinamo je trajna europska vrijednost. Godinama ga je u Europi tek donekle uspijevala slijediti Rijeka, ali sad bi se takvim dosezima trebali približiti i Hajduk i Osijek. To su dva kluba koja su u odnosu na prošlo ljeto bitno ojačala svoje svlačionice, a prema najavama njihovih čelnika, na ljeto planiraju biti još jači. Što znači i dovoljno dobri da izbore neku od europskih skupina. Zamislite kakav bi uzlet HR nogomet doživio da na jesen u Europi imamo tri, ili možda i četiri predstavnika?

Po svim najavama Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti i jedan velebni stadion - u Osijeku, na Pampasu. I jednako velebni kamp. Veliko hvala mađarskim vlasnicima, koji nam tako izravno i lijepo pokazuju kako se Europa odnosi prema nogometu. “Uloži u infrastrukturu, osiguraj novce za stabilne momčadi i rezultati će doći”. Jednostavna, a za nas u Hrvatskoj opet tako nedostižna formula. Koju je ipak - ako je vjerovati pričama iz Maksimira - spoznao i zagrebački gradonačelnik Tomašević, koji s Dinamom već neko vrijeme ozbiljno razgovara o tome da se pronađe model za izgradnju novog stadiona. Daleko smo još od toga da se stadion počne graditi, ali i ozbiljni razgovori već su golemi iskorak...

Dakle, u 2022. ušli smo s pregršt optimizma na mnogim poljima. Prva HNL ima fantastičnu borbu za vrh, reprezentacija nam je posložena, pitanje infrastrukture napokon se rješava ozbiljno. Još da na takav način krenemo rješavati i pitanje financiranja sporta, gdje bi nam bio kraj? No, doći će i to na red, nešto se pokrenulo. Napokon!

 

Nogometaš 28

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.