Rezultati nove studije o opterećenosti nogometaša koju je objavilo svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) pokazuje da se profesionalni nogometaši očito zalažu za nove propise koji bi rješavali sve veći broj utakmica i teret putovanja na najvišim razinama natjecanja.

Istraživanje provedeno na 1055 igrača i 92 stručnjaka za tjelesnu kondiciju pokazuje da obje skupine podupiru nove mjere za osiguranje minimalne duljine pauze izvan sezone i ograničavanje ponavljanja uzastopnih utakmica.

Samo 26% igrača želi zadržati raspored međunarodnih natjecanja kakav je trenutno.

88% vrhunskih trenera smatra da nijedan igrač ne bi trebao odigrati više od 55 utakmica u sezoni, a polovica igrača kaže da su ozlijeđeni zbog (pre)teškog rasporeda utakmica.

Upravo podaci ovog istraživanja govore da velik postotak vrhunskih nogometaša redovito igra više od 55 utakmica godišnje te tako ugrožava svoje psihičko opterećenje i tjelesne ozljede.

82% posto stručnjaka za tjelesnu kondiciju, od kojih polovica ima reprezentativno iskustvo, izjavilo je da su svjedočili preopterećenju koje je igračima uzrokovalo probleme s mentalnim zdravljem i utjecalo je na njihov način života.

 

Link: FIFPRO Survey

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.