Za sve nas koji pratimo HNL nikad nije bilo sporno da su klubovi za TV prava do sada dobivali sramotan iznos. Na sreću, to je sada prošlost. Budućnost izgleda daleko primamljivije i prihvatljivije.
Izvršni odbor HNS-a prihvatio je još u veljači ponudu konzorcija sastavljenog od Hrvatskog Telekoma, kladionice Supersport i HRT-a, koji je ponudio 11 milijuna eura za prijenos utakmica. Ili 44 milijuna eura za četiri godine. Naravno da neće svih 11 milijuna eura sjesti na račune prvoligaških klubova, nešto će dobiti i klubovi iz Druge HNL, iz Futsal lige, kao i ženski klubovi. Model raspodjele tek se treba dogovoriti, ali za sada prevladava ideja što je moguće ravnomjernijeg kolaca. Pretpostavljamo da niti jedan klub neće dobiti ispod 4 do 5 milijuna kuna već u startu, a ostatak će se dijeliti ovisno o plasmanu, te gledanosti. Što zvuci dosta pravedno.

 

Nikako ne bi bilo dobro da HNL krene stopama nekadašnjih ugovora kakve je primjerice imala Španjolska. Tamo su Barcelona i Real Madrid godinama
uzimali 50-tak posto od ukupnog kolaca. Jer su najveći, najbolji i imaju najviše navijača. Međutim, takva podjela dovela je do toga da su ostali klubovi počeli debelo zaostajati za Realom i Barcom, što je u konačnici dovelo do smanjenog interesa za ligu, te pada broja prodanih ulaznica, a onda i pada prihoda od sponzora. Dinamov budžet je u 2021. iznosio oko 63 milijuna eura. Cak kad bi Dinamo dobio i svih 11 milijuna, to ne bi pokrilo no 20 posto njegovih. Hajduk doduše troši između 20 i 25 milijuna eura, što je bitno manje od Dinama, ali opet previše da bi računao kako će s novcem od TV prava značajnije popuniti budžet.

 

Realno je da će novac od TV prava najviše značiti “malim” klubovima, poput Slaven Belupa, Gorice, Lokomotive, Šibenika, Istre... U Koprivnici ili Šibeniku budžeti se vrte na iznosima od približno 20 milijuna kuna. Kad bi dobili pet milijuna, to je četvrtina budžeta, a to je već ozbiljna stavka. Vidjet ćemo hoće li u ligu uči Varaždin ili Rudeš, a to su klubovi koji sada troše možda četiri do pet milijuna kuna, a znaju da prvu HNL ne mogu makar pristojno odigrati kao neće imati barem 15 milijuna kuna za sezonu. Njima bi tih pet milijuna kuna značilo spas.

 

Nogometaš br. 29

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.