U velikoj i iskrenoj želji za transferom, Mario Jokić, član Hrvatske udruge „Nogometni sindikat“ i ovogodišnji sudionik Kampa za igrače bez ugovora, skoro je postao žrtva internetske prevare lažnih nogometnih agenata koji preko društvenih mreža igračima šalju primamljive ponude. Srećom, na vrijeme je posumnjao u istinitost dobivene ponude te je izbjegao gubitak osobnih podataka i novca, no ima i onih koji, nažalost, nisu.

Kako bi upozorio na prijetnje koje sa svih strana vrebaju na internetu te kako bi drugim igračima pokazao što učiniti kada prime ponudu koja se čini predobrom da bi bila istinita (što u većini slučajeva i je), odlučio je ispričati svoju ispovijest koju prenosimo u cijelosti.

 

„Kraj je srpnja, puno liga je započelo i u želji da što prije ostvarim transfer pokušavam analizirati sve ponude koje imam. Ušao sam u 31. godinu života i očekujem čudo, nešto poput Dade Prše, da pred kraj karijere napravim dobar transfer, da iznenadim sebe, prijatelje i obitelj. Nešto poput Juniora Messiasa iz AC Milana koji je do prije par sezona igrao u 5. ligi, a danas je u prvih 11 talijanskog prvaka.

U maštanju idealnog scenarija pojavila se odlična prilika. Sasvim neočekivano na Instagram mi dolazi poruka od menadžera Francoisa Voireta koja glasi: 'Pozdrav Mario, nudim ti priliku da zaigraš u 2. španjolskoj ligi. Klub se zove Deportivo Leganes. Ja sam licencirani FFF i RFEF menadžer agencije FC Sport Management. Volio bih te pitati jesi li zainteresiran? Ovo ti je moj broj i e-mail pa se javi ako si zainteresiran.'

U tom trenutku sam se osjećao uzbuđeno i sretno, da se snovi ostvaruju i da je ovo moj trenutak. Javio sam se Francoisu putem WhatsAppa i tako je krenulo dopisivanje:

 

Francois: Imaš li agenta?

Ja: Nemam agenta, taman mi je istekao ugovor s jednom njemačkom agencijom s kojom sam surađivao zadnjih pet godina.

Francois: Fantastično, Club Leganes traži igrača baš na tvojoj poziciji, lijevog stopera. I ja sam tražeći slobodne igrače pogledao tvoje utakmice i statistiku i ti si idealan kandidat za taj klub.

 

Nakon toga mi je poslao informacije o klubu, povijesti kluba te mi obećava da će se detaljno potruditi da uvjeri klub da odaberu baš mene.

Šalje mi listu pitanja o tome koji su mi osobni ciljevi i koji segment igre bih htio poboljšati, a sve kako bismo se bolje upoznali i stekli uzajamno povjerenje. Zahvaljuje mi se na odgovorima koje će proslijediti generalnom menadžeru kluba, Imanolu Idiakezu, i tu završava naš razgovor.

Odmah sam se dao u provjeru svih informacija koje su mi prezentirane te sam se putem Googlea uvjerio da su sve informacije točne i pouzdane i pitam se je li ovo moguće? Jedva čekam sutra.

Dolazi sutrašnji dan i javlja mi se Francois.

 

Francois: Javio se klub i zadovoljni su odgovorima koje si napisao. Da budemo sigurni da te klub želi, moraš mi poslati e-mail da ti klub pošalje potvrdu da želiš da pregovaraju s tobom te da ti se ja službeno javim preko e-maila agencije.

 

Šaljem sve potrebno i željno iščekujem odgovor.

Idući dan stiže mi e-mail od kluba na španjolskom i engleskom jeziku u obliku potvrde da klub želi stopera, na potvrdi se nalazi moje ime i prezime, potpis kluba i pečat od Leganesa, kao i od agencije.

Javlja mi se Francois i pita me može li mi poslati ponudu od kluba. Ponuda je bila vrhunska i ja sam je prihvatio.

Četvrti dan naše komunikacije, stiže mi ponuda od kluba i agencije na e-mail, španjolska i engleska verzija i sve je onako kako smo se dogovorili.

Odlazim na njihov story na WhatsAppu i vidim da su na sastanku u Levanteu, nakon par sati su ispred stadiona Huesce.

Stiže mi poruka da pogledam ugovor i ako je sve u redu da će mi klub poslati službeni ugovor na kućnu adresu.

Petog dana javljam se da sam pogledao ugovor i da je sve u redu, da sam zadovoljan i šaljem im svoju kućnu adresu u Zagrebu na koju da mi pošalju ugovor.

Idućeg dana čuo sam se sa menadžerom, iznimno su sretni, klub je pripremio avionske karte, hotelski smještaj, vozača koji će doći po mene, sve na visokoj razini. Menadžer mi napominje da ako sve bude u redu, da ću konkurirati za prijateljsku utakmicu protiv Rayo Vallecanoa.

Sedmog dana naše komunikacije, javlja mi se menadžer da ima mali problem, da mu je nažalost blokiran račun od agencije i da se ne može napraviti transfer jer španjolski savez želi poslovati sa urednim agencijama.

Pitao sam ga koliko će to trajati i on mi je rekao sve dok ne podmiri minus od agencija te da mu je vrlo neugodno zbog situacije, da to nikad ne radi, ali me je pitao mogu li mu ja pomoći.

Pitao sam ga koliko mu novca treba, rekao je da je dug 21.000 eura ali da on ima 12.000 eura i da mu hitno treba 9000 eura da se klub ne bi predomislio.

Tu već počinjem sumnjati, te sam ga pitao ima li nekog od igrača da mu posude novac ili nekoga od svoje obitelji, ili da jednostavno uzme kredit u banci i zatvori dugovanje.

Pitao sam ga da mi pošalje svoje podatke za uplatu, provjerit ću sa svojom bankom mogu li dići kredit da mu pomognem. Dobivam podatke koji imaju totalno drugo ime i prezime, sve na adresi u Parizu.

Požuruje me stalno u banku, jer svaka je minuta u nogometu zlatna vrijedna, moramo osigurati transfer.

Odlazim na policiju i sve prijavljujem, slikam sve poruke, pozive i dajem podatke koji su potrebni u nadi da će se prevaranti jednog dana uhvatiti. Nakon policije vidim da je sve krivotvoreno i vrlo je vjerojatno da sam otišao u Španjolsku o svom trošku da bi dobro nasmijao ekipu iz Leganesa.

Javljam se prijateljima nogometašima u nadi da sam jedini koji je to prošao, ali nažalost nisam. Nakon tri minute dolazi mi poruka u kojoj jedan igrač nije prepoznao prevaru i ostao je bez 3000 eura.

Ovo je moja priča, moj prijelazni rok, koji još uvijek traje. Vidjet ćemo hoće li sljedeća ponuda zaista biti iz nekog kluba.

Čuvajte svoje podatke, dobro provjerite s kim surađujete i čuvajte sebe!“

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.