PRVI HRVATSKI SPORTSKI SINDIKAT - UDRUGA 'NOGOMETNI SINDIKAT'

U Zagrebu je predstavljen prvi sportski sindikat. Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" osnovana je s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja statusa igrača i drugih sudionika u hrvatskom nogometu, čije djelovanje će biti usmjereno između ostalog na zaštitu i zastupanje prava i interesa članova.

Zagreb, 9. lipnja 2011. – Danas je u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljen prvi hrvatski sportski sindikat, Hrvatska udruga "Nogometni sindikat". Udruga je osnovana 1. prosinca 2010. godine s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja statusa igrača, trenera i drugih sudionika u hrvatskome nogometu. Udruga je osnovana po uzoru na europske sportske udruge koje su kroz godine svoga djelovanja pokazale na koji način se ne samo promovira nogometna igra, već i štiti status i pozicija pojedinog igrača ili trenera. Rad i ciljeve novoosnovane udruge predstavili su predsjednik Udruge, proslavljeni hrvatski reprezentativac Dario Šimić te nekadašnji igrač Dinama i Slaven Belupa, Mario Jurić, glavni tajnik Udruge.

U svom obraćanju Dario Šimić i Mario Jurić ukazali su na vrlo teško stanje vezano uz položaj igrača u hrvatskoj nogometnoj ligi te su upozorili na niz nelogičnosti koje se događaju u hrvatskim klubovima, također vezanim uz igrače i obaveze kluba prema njima, a koje štete ugledu ne samo nogometa nego i Hrvatske općenito.

"Primarni cilj ove Udruge nije nikakav sukob s nogometnim klubovima! Dapače vjerujemo da ovaj sindikat može puno doprinijeti suradnji klubova i Hrvatskog nogometnog saveza s igračima i kao takvo jedno nezavisno tijelo odigrati ključnu ulogu u "buđenju" hrvatskog nogometa. Također bih zamolio klubove, da na ovaj sindikat ne gledaju kao na kamen spoticanja u njihovom radu, već kao na partnera koji im u određenim trenucima može pomoći i zajedno s njima usuglasiti neke stavove i pronaći rješenja, a sve za dobrobit igrača i nogometnih djelatnika kao i samih klubova!" , naglasio je Dario Šimić.

Prema njegovim riječima, zajednička želja svih članova udruge je da u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom i Udrugom prvoligaša pronađu rješenje kako pomoći svim onim nogometašima koji zbog nemara i loše organizacije unutar svojih klubova, ali i zbog nedovoljno razvijene pravne infrastrukture vezane uz profesionalne sportske odnose, mjesecima ne ostvaruju prava unatoč potpisanim ugovorima.

"Uz suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom očekujemo i zaštitu FIFA-e, UEFA-e, ali i HNS-a kao krovne organizacije hrvatskog nogometa u kojem u budućnosti vidimo partnera u rješavanju postojećih problema na relaciji igrači – klubovi ili igrači - agenti. Nažalost, situacija je daleko od idealne i stanje u hrvatskoj nogometnoj ligi je izrazito teško. Ovim putem želimo ukazati, ne samo klubovima nego i svim mjerodavnima, da su promjene nužne te da samo zajedničkim naporima možemo pridonijeti boljitku hrvatskog nogometa i zaštiti igrača!", rekao je Šimić.

Glavni tajnik Udruge Mario Jurić u svom je izlaganju pokušao naglasiti njezine glavne ciljeve te program i način na koji žele zaštititi igrače i nogometne djelatnike u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

"Naš cilj nisu revolucije već je cilj da se u HNS-u, ali i u svim klubovima provode isti principi i način rada kao u FIFA-i jer vjerujemo da na taj način mogu profitirati i savez i klubovi, ali i igrači. Isto tako očekujemo zaštitu FIFA-e, UEFA-e, ali prije svega i HNS-a, krovne organizacije domaćeg nogometa u kojem vidimo našeg partnera u rješavanju postojećih problema. Vjerujem da će HNS, ali i HNL prepoznati našu namjeru i dobru volju te omogućiti, ne samo nama već i drugim članovima Hrvatske udruge "Nogometni sindikat", sudjelovanje u javnim i drugim raspravama prilikom donošenja akata i odluka koje se odnose na sudionike hrvatskog nogometa. Nadamo se da ćemo u narednom vremenu razviti konstruktivnu suradnju!", rekao je Mario Jurić.

Jurić je naglasio da će udruga imati nekoliko zahtjeva prema Hrvatskom nogometnom savezu, a kao glavne ciljeve naveo je promjenu Pravilnika o Arbitražnom sudu i arbitraži te stvaranje preduvjeta za prelazak igrača u stalni radni odnos, odnosno da više ne budu samostalni djelatnici već da sa svojim klubovima sklope ugovore o radu.

"Jedan od naših ciljeva je promjena ili regulacija rješavanja sporova pred Arbitražnim sudom Hrvatskog nogometnog saveza. Voljeli bismo u tom segmentu postići suradnju s HNS-om te postići da rad suda bude transparentan, ali i da se svim stranama u sporu omogući izbor sudaca po vlastitom izboru što bi jamčilo neovisnost sudaca. Ne očekujemo nikakve ekspresne promjene i svjesni smo da će trebati vremena da se stvari poslože. Ali vjerujemo u dobru volju čelnih ljudi HNS-a te očekujem pozitivne reakcije s njihove strane. Kao drugi cilj naveo bih i pokušaj promjene statusa igrača jer sada rade kao samostalni djelatnici, a želja nam je da igrači sa svojim klubovima potpišu ugovore o radu, čime bi se automatski zaštitila njihova prava, a čime bi profitirao sam nogomet, kao i država!", zaključio je Jurić.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.