Objavljena povelja o zaštiti podataka profesionalnih nogometaša

 

Svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) objavilo je Povelju o zaštiti podataka profesionalnih nogometaša s ciljem uspostavljanja globalnih standarda u nogometu koji štite privatnost profesionalnih nogometaša, a ujedno im daje pravo upravljanja i pristupa podacima o njihovoj učinkovitosti i zdravlju. Ovi standardi označavaju važnu polaznu točku za daljnja kolektivno dogovorena rješenja između sindikata igrača i nogometnih dionika na nacionalnoj razini te definiraju interese i zakonska prava igrača kada je u pitanju upravljanje njihovim osobnim podacima.
Povelja je razvijana protekle dvije godine u suradnji s FIFA-om. U nadolazećim mjesecima dvije će organizacije nastaviti raditi zajedno na razvoju zajedničkih standarda i pragmatičnih rješenja za zaštitu, prikupljanje i korištenje podataka igrača. Zajednički interes dionika u nogometu je korištenje najsuvremenijih pristupa znanosti i vrhunske tehnologije za promicanje učinkovitosti igrača i razvoja igre.
Povelja nudi odgovor na prilike i izazove koje stvaraju nove tehnologije i reguliraju zakonodavstvo o zaštiti podataka i pravima na privatnost. Te tehnologije u nastajanju mogu utjecati na igrače na više načina, uključujući praćenje učinka, pregovore o ugovorima, tehnologiju u igri i angažman obožavatelja. Na primjer, proširenje pristupačnosti i veća tehnološka točnost omogućit će naprednu analizu sportske izvedbe i fizičkog stanja korištenjem zdravstvenih i biometrijskih podataka.
80% profesionalnih nogometaša ispitanih od strane FIFPRO-a reklo je da žele pristup svojim podacima kako bi napredovali na terenu. Jesu li igračke najviše zabrinute oko toga kako se prikupljaju i koriste njihovi podaci. U složenom sektoru koji se brzo razvija često nisu sigurni u svoja prava i kako ih zaštititi. Smatraju da u ovom području nedostaje jasnih i praktičnih informacija.
Povelja jasno kaže da svi profesionalni nogometaši moraju imati:

* Pravo na informiranost
* Pravo pristupa
* Pravo na opoziv
* Pravo na ograničenje obrade
* Pravo na prenosivost podataka
* Pravo na ispravak
* Pravo na žalbu
* Pravo na brisanje

Kako podaci postaju sve vrjedniji za one koji rade u i oko profesionalnog nogometa – ne samo za igrače i klubove, već i za organizatore natjecanja, pružatelje novih tehnologija u nogometu, medije i industriju zabave – potreba za jasnim i provedivim pravilima postalo je hitno. Povelja je podržana važećim zakonodavstvom, uključujući Opću uredbu Europske unije o zaštiti podataka, koja je jedan od svjetskih standarda za zaštitu prava pojedinaca na podatke.

 

 

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.