FIFPRO I WLF potpisali  sporazum

Svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) i Svjetsko udruženje nogometnih liga (WLF), kao socijalni partneri, potpisali su u sjedištu Međunarodne organizacije rada (ILO) sporazum o preuzimanju veće odgovornosti za jačanje kolektivno dogovorenih rješenja u nogometnoj industriji kako bi pridonijeli njenoj održivosti i rastu.

Sporazum na globalnoj razini učvršćuje odnose koje su mnoge lige i sindikati igrača izgradili na nacionalnim razinama. Pod nazivom „Globalni sporazum o radu“ (GLA), on se zalaže za promicanje i zaštitu osnovnih načela kolektivnih odnosa između poslodavaca i zaposlenika.

Uz podršku ILO-a, sporazum će stabilizirati profesionalno nogometno okruženje jačanjem predstavnika poslodavaca i radnika na globalnoj razini i promicanjem pravednih uvjeta zapošljavanja u nogometu. Sadržaj sporazuma pokriva mrežu od 66 nacionalnih nogometnih sindikata pod okriljem FIFPRO-a, koji zajedno predstavljaju 60 000 profesionalnih nogometaša, i WLF-ovu skupinu od 44 nacionalne lige , koje okupljaju oko 1 100 klubova.

Sporazum će omogućiti FIFPRO-u i WLF-u da se pozabave ključnim pitanjima koja izravno utječu na radni odnos između klubova i igrača na međunarodnoj razini, te da aktivno traže pravednu zastupljenost u međunarodnom odlučivanju.

FIFPRO i WLF također će raditi zajedno na razvoju i promicanju kolektivnog pregovaranja kako bi nogometni sindikati i lige preuzeli veću odgovornost za profesionalizaciju nogometa na lokalnoj razini.

Sadržaj ugovora pokriva i muški i ženski profesionalni nogomet. Neki važni pomaci u ženskom nogometu već su postignuti kroz sporazume između liga i sindikata na nacionalnim razinama, ali to se može dodatno ubrzati kako bi se zadovoljile specifične potrebe ove rastuće industrije. Takav ugovor u budućnosti može pružiti i optimalnu osnovu za promjene na području naknada igrača, tržišta transfera i drugih područja važnih za status nogometaša/ica.

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.