FIFA i FIFPRO postigli dogovor o novom ugovoru o suradnji

 

FIFA i FIFPRO obvezali su se na pregovore o novom sporazumu o suradnji za dobrobit profesionalnih nogometaša, koji se temelji na sedam ključnih područja za nogometaše, uključujući njihovu ulogu u donošenju odluka i budućnost natjecanja nacionalnih momčadi.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Dohi, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i predsjednik FIFPRO-a David Aganzo potpisali su sporazum o predloženoj strukturi takozvanog Sporazuma o suradnji, koji će obje organizacije nastojati finalizirati u narednim mjesecima.

Sastanku su nazočili članovi izvršnog odbora FIFPRO-a iz Afrike, Azije, Europe i Amerike. Razgovaralo se o nekoliko područja suradnje, uključujući smjernice dobrog upravljanja, međunarodni kalendar utakmica za muški i ženski nogomet te uvjete sudjelovanja nogometašica na nadolazećem FIFA Svjetskom prvenstvu za žene 2023. godine.

Postojeći šestogodišnji sporazum o suradnji između organizacija potpisan je 2017. Prema njemu, FIFPRO i FIFA uveli su nekoliko poboljšanja za dobrobit profesionalnih nogometaša, uključujući nove propise o majčinstvu, nadogradnju propisa o zapošljavanju i fond za pružanje financijske pomoći igračima čiji klubovi su propali.

Sedam ključnih područja na kojima će se temeljiti novi pregovori bit će: uvjeti igranja i natjecanja u nacionalnom nogometnim

reprezentacijama; profesionalizacija nogometa na globalnoj razini; postupci donošenja odluka o priznavanju prava igrača kao radnika; uvjeti zapošljavanja domaćih i međunarodnih igrača; komercijalni razvoj nogometa; inovativni projekti za dobrobit igrača; obrazovanje igrača i planiranje karijere.

Prema dogovorenom vremenskom okviru, i FIFA i FIFPRO nastojat će sklopiti novi sporazum 2023. godine, potkrijepljen obvezom bliske i dosljedne suradnje u pitanjima koja se tiču nogometaša.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino : "Tijekom proteklih nekoliko godina sve više i više radimo s FIFPRO-om na mnogim razinama i ovo je još jedan korak u pravom smjeru. Naravno, postoje važne stvari o kojima će uvijek biti potrebna rasprava i izazovi koji će zahtijevat rješenja. To je lakše učiniti ako radimo zajedno u duhu suradnje i međusobnog razumijevanja."

Predsjednik FIFPRO-a David Aganzo: "Važno je da imamo zdrav i otvoren radni odnos između dionika u nogometu. Zadovoljan sam što smo počeli raditi na novom sporazumu o suradnji koji će pomoći uspostaviti glas igrača u odlučivanju -stvaranje i razvoj profesionalnog nogometa. Još ćemo nastaviti napredovati u zaštiti statusnih prava nogometaša. Osim finaliziranja ovog sporazuma, naši zajednički prioriteti za sada su međunarodni kalendari utakmica i uvjeti igranja igrača na nadolazeće Svjetsko prvenstvo za žene."

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.