Nova pravila za poslovanje nogometnih agenata 

 

FIFA je objavila nova pravila za poslovanje nogometnih agenata, odnosno predstavnika nogometaša. Pravila su ponovo uređena nakon 2015. godine kada je ukinut sustav tzv. licenci nogometnih agenata. U izradi pravila sudjelovalo je i svjetsko udruženje profesionalnih nogometaša FIFPRO.

Prema novim pravilima, zastupnik nogometaša ili agent može biti samo fizička osoba, koja će za svoj rad morati položiti ispit i dobiti licencu. Objavljena pravila, koja su jučer stupila na snagu, trenutno se samo djelomično poštuju. To znači da su od jučer osobe koje žele postati predstavnici nogometaša dužni položiti ispit koji će im omogućiti dobivanje licence. Ovo se ne odnosi na agente koji su već imali valjanu FIFA licencu i kontinuirano su bili registrirani kao posrednici.

Suštinska provedba pravila u praksi, na primjer da nogometaša može zastupati samo osoba s licencom, ograničenja plaćanja i drugo, stupit će na snagu nakon 1. listopada 2023. Svi postojeći ugovori o zastupanju koje su potpisali nogometaši sa svojim agentima prije 16. prosinca 2022., vrijedit će do isteka.

Nacionalni nogometni savezi također će morati uskladiti svoje pravne akte s novim standardima, rok za usklađenje na nacionalnoj razini je kraj rujna 2023.

U sklopu novih pravila, FIFA je precizno definirala proces licenciranja i kriterije pojedinaca za rad kao agent. Velika pozornost posvećena je i zaštiti maloljetnih nogometaša, ograničeno je zastupanje više klijenata u transferima kao i iznos dogovorenih plaćanja agenata, te je uređen sadržaj i sklapanje ugovora o zastupanju i sl. Važno je napomenuti da će se sve isplate naknada za usluge nogometnim agentima vršiti putem tzv. FIFA klirinške kuće, u skladu s njezinim propisima.

Link: https://digitalhub.fifa.com/.../FIFA-Football-Agent...

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.