Sara Bjork Gunnarsdottir postala je prva igračica koja je dobila izvansudski spor

 

Izmijenjena pravila FIFA-e koja su stupila na snagu u siječnju 2021. nakon napora i pritiska FIFPRO-a, nalažu da igračica ima pravo na punu isplatu plaće tijekom trudnoće i na porodiljnom dopustu u trajanju od najmanje 14 tjedana.

Prvi znakovi nepoštivanja ugovornih obveza kod Sare bili su kada je njezin tadašnji klub Olympique Lyon kasnio s isplatom plaće. Kada je upravi kluba rekla da je trudna, klub ju je isprva podržao. Također su uzeli u obzir njezinu želju da se vrati na Island tijekom trudnoće, s obzirom na visoku razinu rizika zbog tadašnje pandemije virusa COVID-19. Klub je u početku u medijskim izjavama podržao nogometašicu. No kada je počela kasniti isplata druge plaće i kada je uprava počela izbjegavati komunikaciju s nogometašicom, Sara je shvatila da joj treba pomoć. Naime, klub je slijedio francusko zakonodavstvo o bolovanju, umjesto pravila FIFA-e o rodiljinom dopustu. Francusko zakonodavstvo ne daje ženama pravo na punu plaću tijekom trudnoće i mogućnost porodiljnog dopusta.

Sara je uz pomoć pravnih stručnjaka iz FIFPRO-a dobila spor i tako otvorila put svim nogometašicama koje će je slijediti.

“Ponosna sam na ono što sam postigla, ne samo za sebe, već i za sve nogometašice koje će uskoro postati majke i koje se ne moraju brinuti za svoje karijere jer mogu koristiti primjer koji sam dala kako bi osigurale da se s njima postupa pošteno. Moja trudnoća je naravno bila vrijeme radosnog iščekivanja za mene i mog partnera, ali uvijek sam imala tu brigu o svojoj karijeri i sljedećim koracima. Osim što sam dobila slučaj, ponosna sam što sam dio razgovora o majčinstvu u nogometu. Ne mora samo Lyon biti bolji - nego svi. Trebalo bi biti više priprema i ne bi trebalo biti šok kada mlada žena zatrudni i želi nastaviti svoju karijeru nakon rođenja djeteta.”, dodala je Sara Bjork Gunnarsdottir.

Sarin slučaj jasno je pokazao da sve igračice trebaju zaštitu, pa čak i one u klubovima koje igraju na najvišoj razini. I u praksi se pokazalo koliko je važno regulirati minimalne standarde unutar sadržaja ugovora i ništa ne prepustiti dobroj volji stranaka.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.