Izazovi transfera amaterskih igrača u hrvatskom nogometu

 

U hrvatskom nogometu amaterski igrači suočavaju se s jedinstvenim izazovima tijekom zimskog prijelaznog roka, budući da nemaju mogućnost promjene kluba unutar Hrvatske bez istupnice. Ova praksa, specifična za Hrvatsku, predstavlja iznimku u europskim nogometnim krugovima, budući da drugi igrači amateri diljem kontinenta nisu ograničeni na isti način.
Glavni problem leži u nedostatku usklađenosti između Pravilnika o statusu i transferima igrača, odnosno međunarodnih standarda postavljenih od strane FIFA-e i HNS-ovog Pravilnika o statusu igrača i registracijama. Dok amaterski igrači u drugim europskim zemljama mogu slobodno prelaziti u druge klubove tijekom zimskog prijelaznog roka, situacija u Hrvatskoj zahtijeva istupnicu kluba kao preduvjet za transfer.
Ovo pravilo stavlja igrače u nezavidan položaj, budući da njihova sloboda kretanja unutar domaćeg nogometnog sustava ovisi o dobroj volji njihovog trenutačnog kluba. Klubovi, s druge strane, brane ovu praksu argumentom da bi izgubili igrače koji su ključni za njihovu momčad, čime se postavlja pitanje ravnoteže između interesa klubova i prava igrača.
Paradoksalno je da ova ograničenja vrijede samo unutar Hrvatske. Amaterski igrači koji žele prijeći u neku drugu europsku ligu nisu suočeni s istim preprekama, jer im nije potrebna istupnica kluba. Ovaj paradoks stavlja naglasak na hitnost usklađivanja nacionalnih pravila s međunarodnim standardima kako bi se osigurala pravednost i konzistentnost unutar europskog nogometa.
HUNS je zajedno s FIFPro-m, FIFA-i uputio prigovor u kojem moli nadležno tijelo FIFA-e da ispita ovaj slučaj te da nakon toga zatraži od HNS-a da izmijeni Pravilnik o statusu igrača i registracijama na način da igrači amateri mogu slobodno i bez ikakvog odobrenja prijeći iz jednog kluba u drugi klub tijekom cijelog trajanja registracijskih razdoblja propisanih od strane Hrvatskog nogometnog saveza. 
Odgovor FIFA-e bio je da će uskoro pokrenuti postupak revizije i analize HNS-ovog Pravilnika, međutim, konkretni koraci još uvijek nisu poduzeti te se ovo već alarmantno i neobjašnjivo stanje još uvijek nije promijenilo. 
Usklađenje Pravilnika o statusu i transferima igrača s preporukama FIFA-e te pronalaženje ravnoteže između interesa klubova i prava igrača ključni su koraci prema poboljšanju ovog aspekta hrvatskog nogometa. Ovaj problem zahtijeva prioritetno rješavanje. 

 

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Više o kolačićima.